my blog is under construction!

BACE LAGI...

tag??

Ni kire first time di"tag" oleh cik Fida. Takde la kenal die sangat, tapi saye cube buat juge.

********

# describe 7 things about the person who tagged you..
Cik Fida

1. Die ni kawan cik Sekda
2. Die juge blaja di UKM
3. Saye xkenal die sgt, terbantut agenda berkenalan tu
4. Die kate die ni pendiam, yeke? [tolong bagi komen?]
5. Tak tau die dah ade bf ke belum [mungkin teetttt tu bf beliau]
6. First time die tag saye
7. Just pesanan, blogger harus salu update blog, jadi sila update blog anda, hehe

# describe 7 things about yourself

1. Sempoi, that's why they are calling me "afifsempoi" :D
2. Budak wangi :D
3. Budak baik :D
4. Budak malas :(
5. Sudah rajin bace buku :)
6. Sudah mula jadi budak matang :D
7. Banyak agenda rahsia, hehehe :v

# tak mahu tag sapa-sapa lagi

BACE LAGI...

afifsempoi sound systems

[ViVA afifsempoi]


[MoHawk Subwoofer 12" (red in colour)]

[Spider Tweeter]

[Sony Quick-BrowZer - a CD tuner with USB and AUX-IN connection]

[AURA Amplifier]

[Vented Innovative Bass Enclosure]


BACE LAGI...

le tour de malacca

Pembaca budiman. Sekembalinyer dari Melaka, excited betul nak post citer menarik ni. Sebelum tu, saye terpanggil dgn satu ayat yang saye jumpe kat sane. "Melawat Melaka Bersejarah bermakna melawat Malaysia". Sejauh mana kebenaran ayat tersebut, saye pun xnampak sgt. :p

[ni mase otw nak ke Melaka]

Kisah bermula pada pagi perayaan CNY lepas. Keluarga saya, maklang dan paksu masing-masing sekeluarga bertolak awal pagi, bajet nak mengelakkan jem. Tapi sebenarnyer jalan jem jugak. Maklum la, semua org cuti, semua org jugak berpusu-pusu nak ke Melaka. Dari Singapore pun ramai. Nampak plak sume org nak dtg Melaka je, tempat lain xde ke? :#

[jejalan kat A Farmosa Resort]

Jadi pada awalnye nak ke A Farmosa Resort. Tapi Cowboy Town tu start malam tahu? Kalau ade yang menaruh perasaan nak pergi, sila datang malam. Siang tutup, yang bukak Safari ngan Taman Airnyer saje. Tapi, awal-awal saye maklumkan bayaran masuk agak mahal lah, lebih kurang RM48 bagi dewasa dan RM38 bagi kanak2 untuk ke Safari. Jadi kami tak masuk memandangkan plan sebenar hanya nak ke Cowboy Town. Sbb mahal pon ye jgk, adoi.. :o

[wah, gaya pe ni?wawa..]

[kaklong and mak]


Kami berpicnic dulu kat bawah pokok kat dataran [tak tahu name dataran ape, tapi tasik tu saye penah pergi dulu2] sambil makan tengah hari. Mak bwk lemang, rendang ayam, nasik ngan gulai udang galah, and gulai ikan sembilang salai. Memang syok la makan ramai-ramai. Mesti semua cam terliur, mmg masakan mak terbaik di Negeri Sembilan [ngeh..ngeh..] :D :D

[agenda picnic sekeluarga]

Kemudian kami ke Zoo Melaka, menzirahi binatang2 yang terkurung tanpa belas-kasihan. Tau-tau jela, packed dengan manusia. Memang ramai org, cam nak pengsan kat zoo tu. Jadi kami ambil keputusan untuk naik "trem". Name cam pelik, tapi bantai jela. Janji xpenat jalan kaki. Tapi xpuas sgt la tgk gajah and harimau dari jauh. Nak wat cane lak kan, panas buta.huhu.

[kaklong, mak and adek]

[pose dlm trem]

Tiba-tiba dah petang. Jadi berkonvoi lagi sekali ke A Farmosa Resort. Tak sabar nak pergi tengok koboi. Tiket, agak mahal, tapi bagi saye berbaloi lah. Tiket masuk RM38 untuk dewasa, dan RM33 untuk kanak-kanak. Sebelum masuk, kami tengok live bands, country dan western live bands kat entrance door. Siap ade tarian koboi lagi. Malangnyer bapok la yang menari. Tapi ok la, bapok tu lawa2, xtau cane die wt muke camtu.huhu. Ade jugak koboi yang siap ngan kuda dia kat luar tu bagi menyambut tetamu.

[ni bapok joget, layan gilerr..]

[tunggu carnival show nak start]

[warga emas yang menten muda]

Mase masuk, siap ade amik gambar ngan burung kakak tua, ngan monyet, ade ngan singa, ngan ular pun ade. Kira cam mesra binatang la, binatang situ memang cerdik2, lagi cerdik dari manusia pun ade kadang2. Lagi satu, binatang kat sane sgt berskill la. Macam2 diorang leh buat. Kalau tengok kat bangunan dalam tu, rase mmg seolah2 cam kat Cowboy Town sebenar. Memang real nak2 time malam camtu. Set up banggunan, ade men rhodeo, tembak2 and mcm2 lagi. Nak tau pergi sendiri.

[bangunan style koboi, real sungguh]

Taknak buang mase, jam pun dah hampir 8.30 malam, kami terus masuk nak tengok Carnival. Rupenyer karnival malam ni lagi special, sebab ade cam sambutan CNY kan. So memang meriah. Penonton dalam tu xleh nak cakap la, ramai giler. Tu la cakap berbaloi bayar mahal tapi tempat ni memang meriah tahap sume MESTI pergi.

[red undian show, tapi gmbr ni bkn saye snap]

Bermula dgn persembahan api Red Indian, tarian naga, pertunjukan koboi dgn kuda dan pistolnyer, mmg respek lah. Pastu perarakan binatang2, starting tu ayam, klakar giler, pastu monyek pakai kostum spiderman, batman, superman pon ade. ade yang nek beskal, ade yang nek motor, memang cerdik. Lagi ade gajah, plg respek gajah ni leh jalan dua kaki. Unta, burung2, memang jinak. Sempoi!

[suasana bandar koboi]

Perarakan pastu ade amoi2 yang cantik2, ade kereta berhias, beca, kereta kuda, dan macam2 lagi la, xlarat nak cakap, memang banyak. Tarian bapok pun ade..hehe.. Diakhir persembahan tu, ade pertunjukan fireworks. Lame dah kan xtengok bunga api, memang cantik. Mak yang memula xnak masuk pun tiba excited giler, hehe. Overall Cowboy Town Melaka memang sempoi. Saye rekemen anda perlu pergi. Jangan lupa ajak saya sekali. Chow! :v

p/s: nantikan slideshow Le Tour de Malacca sedikit waktu lagi. Trimas! :d

BACE LAGI...

sedikit pujian dari encik kf

Dipetik dari http://kfadhli.wordpress.com

"lawa gile blog sam !!

bile aku tgk2 blog sam..ish..lawa gile..tak sgke aku blog spot leh wat selawa mcm tu..sbb tu yg aku pakai wordpress nih..dan salah satu sbb aku pakai wordpress sbb die leh set post yg nak diletak kat ats..padahal tak gune pun sgt..

bile aku comparekan blog sam ngan blog otai2 internet marketer (im) malaysia, sam pye blog lagi lawa..pergh..nak harap blog aku selawa macam tu..mmg takkan la..impossible !!"

Terima kasih atas segala pujian melambung itu ye En. KF. Ikhlas sungguh hati anda ketika memuji. Kadang-kadang ade sedikit rase kembang di hidung saye. Tapi saye sedang cuba menabur bibit-bibit merendah diri di jiwa saye, jadi tak nak bangga sangat lah. Anda pun boleh buat sehebat itu. [Cik Sekda, lihat tu, blog canggih dapat pujian tahu??] :D :D :D

Jadi dedikasi ini juga must goes to En. Alang yang banyak membantu saye, walaupon blog die sedang bengong sekarang. Harap bersabar, usaha lagi. ;)

Sekian. :z

BACE LAGI...

Raya cina ke melaka!

Ape ye story nak post malam ni. Ooo, saye mahu balik KL malam esok, lepas tu balik ke kampung. Jadi, sebelum saya meninggalkan blog ini buat seketika, saya nak curi sedikit kesempatan untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada semua warganegara Malaysia since kite semua pon bercuti dan menyambut perayaan ini. PEACE no WAR!

Cuti tahun baru cina ni kami sekeluarga mahu pergi Melaka. Bercuti sambil melancong. Plannyer nak ke Cowboy Town di A Farmosa Resort. Ape yang best kat sane? Banyak! Tapi saye pun tak berapa tahu sangat sebab belum pergi lagi. :v

Hasil penyelidikan saya, saya akan cube upload beberapa maklumat dan gambar-gambar yang mungkin menggambarkan betapa bestnyer lokasi pelancongan yang bakal saya lawati. :~

Ni antara keistimewaan yang ade kat Cowboy Town Melaka.
1. Country dan western live bands
2. Wet market
3. Game center
4. Bowling alley
5. Children's park
6. Fun fair.

Pastu, kite jugak dapat rasa seolah2 kite berada kat kota cowboy, ade cowboys and cowgirls, bangunan antik ala-ala cowboy, country songs, stunt shows, street brawls, trick gun draws dan trick horse rides.



Ni pulak Animal World Safari, tempat untuk tengok-tengok binatang cam gajah, zirafah, kuda belang dan macam-macam lagi lah. Nampak macam seronok bukan?



Ade jugak A Farmosa Theme Park, ade Arabian Village, Kid Adventure Pool, Wave Pool, Lazy River, Family Raft dan sebagainye. Cambest kan? Jomlah! Cuti-cuti Malaysia. Semuanya ada di sini.

BACE LAGI...

Fantasy premier league


Fantasy Premier League
kini akan memasuki gameweek ke-23 dan segala percaturan semakin sukar, banyak player yang performed before this dah xberapa nak performed. Tension sungguh apabila player tak bagi banyak points minggu ni.

Pundit pon xberapa boleh pakai lah, cam tipu jek diorang ni. Jadi harap-harap next fixture all players especially players aku perform lah. Gatal nak lead league semdiri [sigh!]. :c

BACE LAGI...

Shell Inter-Varsity Student Paper Presentation Contest (S-SPEC) 2009

Good News!

The new season of Shell Inter-Varsity Student Paper Presentation Contest (S-SPEC) 2009 comes again! We are sincerely inviting you to join us in this annual event to make it a success!

Details of the event are as follows:
Date: 16 - 17 March 2009.
Time: 8am-5pm.
Venue: Dewan Jamuan and Dewan Senat, UTM.










You can also become a participant of the event and stand a chance to win cash prizes worth up to RM10000 and trip to oversea (under terms and condition) by sending your abstract of your project to us! Please refer to the links to the left for further information on how to become a participant.

For more information, please click HERE

So, What is S-SPEC?

S-SPEC is a paper presentation contest organized annually since 2002 in UTM. It is successfully organized in collaboration of Shell, Society of Petroleum Engineer-UTM Student Chapter (SPE-UTM Student Chapter) and Fakulti Kejuruteraan Kimia dan Kejuruteraan Sumber Asli (FKKKSA) every year.

The contest has since received huge attention from students from local universities as well as neighbouring foreign universities. Therefore, SPE-UTM Student Chapter, FKKKSA wishes to cooperate with Shell once again to organize S-SPEC. This impending S-SPEC will comprise a broader scope and will include undergraduate and postgraduate students from both local and international universities. It is hoped that this program can be successfully organized and carried out to cater the students’ needs for the future challenges in the oil and gas industries. Moreover, it is also hoped that the bond between SPE-UTM Student Chapter, FKKKSA and Shell is fortified.

New Attraction!!


This year we have a new attraction, the poster competition. The finalist for paper presentation contest may sum up their technical paper, create a poster with all the important information and exhibit during event days.

Participation?

We welcome all students to take up the challenge to participate in this event. Make a difference! May this contest be the springboard for you exploration into the exciting world of science and technology!

BACE LAGI...

jumpa kepala babi dalam surau

| 6 Umpat belakang

Tiba-tiba ada isu hangat di Universiti Malaya, Kuala Lumpur apabila seorang aktivis pro-mahasiswa, Mohd Azlan Zainal [eeh, macam kenal la abang Alan ni] menjumpai kepala babi dalam surau ketika beliau mahu menunaikan solat Subuh. Beliau adelah Ketua Umum saye di SMKAP dulu. Ape sudah jadi ni? Pape pon, abg Alan sudah masuk berita lah, sure lepas ni die jadi feymes.


Tak patot betol lah orang yang buat keje ni. Nak kene laknat lah tu, orang sibuk boikot Israel, die sibuk letak kepala babi dalam surau. berita selanjutnyer, silalah anda semua baca di laman web Malaysiakini. Di sini saya sediakan link terus ke berita hangat ni.

Sila klik di sini dan di sini. Silalah!

[kepala babi atas bendera PAS]

Harap dapat tangkap cepat lah penjenayah tu. Potong kepala dia pastu bagi babi makan. Baru dia rasa cane. Tapi babi tu binatang karnivor ke? Ape-ape lah! Macam-macam sudah jadi kat Malaysia ni.

BACE LAGI...

INVINCIBLE

Follow through
Make your dreams come true
Don't give up the fight
You will be all right
Cause there's no one like you
In the universe

Don't be afraid
What your mind conceives
You should make a stand
Stand up for what you believe
And tonight we can truly say
Together we're invincible

And during the struggle
They will pull us down
But please, please let's use this chance to
Turn things around
And tonight we can truly say
Together we're invincible

Do it on your own
Makes no difference to me
What you leave behind
What you choose to be
and whatever they say
Your soul's unbreakable

And during the struggle
They will pull us down
But please, please let's use this chance to
Turn things around
And tonight we can truly say
Together we're invincible
Together we're invincible

And during the struggle
They will pull us down
Please, please let's use this chance to
Turn things around
And tonight we can truly say
Together we're invincible

p/s: Di sini saye ade sediakan link untuk mengetahui list lengkap syarikat2 yang menyokong Israel dan Amerika yang durjana. Please click here!

BACE LAGI...

LAGI-LAGI TAG

Malam ini saya sudah ada mood menyelesaikan tag yang diada-adakan oleh CIK IDATAZIRA dari blognyer. Penyelesaian saya kali ni lebih kepada mempromosi newcomers as blogger tegar, harap rakan-rakan rajinlah melawat blog mereka ye. Mulia sungguh perbuatan saye ni [sedikit sesi puji diri].

Saya sedikit gembira malam ini sebab MU menang besar ke atas Chelsea [wek!loser!!!]

******


1. do you think you're hot?

Dari sudut membangga diri, saya rase saya mmg hot, ramai jek nak kat saya, tapi saya xnak kat mereka. Saya sekarang sudah ade Secret Admire lah. Siapa? Hehe, name pon secret, mane boleh bagitahu. PEACE!!

2. upload favourite picture of you

3. why do you like this picture?

Tak fevret sangat pon, tapi saye suke lah dgn sesi gathering macam nih. Kalo boleh nak buat lagi, sonok bile dapat jumpe rakan-rakan taulan. Lagipun, saye rase semua nampak comel [ermm..kecuali undang lah, SORRY! ahahaha....]

4. when is the last time you ate pizza?

Lame sangat dah, saye pun xigt. Tapi yang saye sangat ingat sampai sekarang, ade orang janji nak belanja saya Pizza siap ngan spegeti lagi, tapi mane? Takde pon?? Oii..oii.. Mane pizza saye!! [dush....dush....]

5. the last song you listened to?

Saye sedang dengar lagu MUSE, sekarang lagu Map Of The Problematique tapi tadi saye dengar lagu Maps Of Cydonia. Cool giler r lagu neyh!

6. what are you doing right now beside this?

Saye sedang berfikir tentang pelajaran [fuh..fuh, agak best bunyinyer]

7. people you tag

1. mohd fikri mohd yunus [ni re-tag ye memandangkan anda belum menjalankan tugas anda]
2. khairul fadhli [newcomer, sila selesaikan tag ini ye, promote nih!]
3. siti hajar azhari [baru dpt blog die juge, sila-sila]
4. khatijah ibrahim [silalah, anda belum pernah di-tag kan??]

8. who is number 1?

encik alang, die bekas KU di sekolah, tapi sekarang xtahu apa sudah jadi dengan beliau. Poyo masih ada, tapi poyo beliau poyo berisi. Mungkin beliau tidak suka di-tag, tetapi saya terpaksa re-tag beliau kerana beliau masih belum selesaikan tugasan ini.

9. say something about number 4

Die ex-schoolmate saye. Sangat bangga dengan perkataan BONGEK itu, beliau xpernah tinggalkan perkataan itu dari hidup beliau. Cayalah! Hidup Bongek!

10. how about number 3?

Beliau clasmate saye semase di tingkatan 5. Beliau adelah die hard fan kpd apa2 yang berkaitan dengan Korea. Mungkin bakal suami beliau pun org Korea. Blog beliau pun pasal Korea, pening lah!!

11. who is number 2?

Ni pun kawan saya yang agak rapat, ex-schoolmate. Bussiness-minded punye org. Mungkin beliau akan jadi usahawan berjaya suatu hari nanti, sangat lah berfalsafah, tapi kdg2 beliau org yang paling sengal. Extra info, beliau SEXY...ahahaha...

******

Sekian, selesai sudah kerja saya. Sekarang mahu masuk tidur. Esok saya kena kerja sedikit, lepas tu xde kerja lagi. Mungkin prepare untuk symposium [kan dah ckp, saye berfikir tentang pelajaran, tahu tak, sikap rajin dlm azam tahun ini mula menyerap masuk ke dalam diri saya]

p/s: Saye juge semakin soleh, tadi saye solat berjemaah di masjid tahu! Alhamdulillah, tahniah Tan Sri AFIF.

BACE LAGI...

TENTANG SAYA

Rase nak menulis tentang hari semalam pulak. Malam minggu yang agak memberangsangkan. Walau bagaimanapun, tidak ada gambar yang sesuai untuk diuploadkan memandangkan tiada sebarang gambar diambil. Budak2 tu bukan kaki enteprem lah!

Pagi, emm..malu nak cakap, tapi cakap jelah, saye tidur saje. Merehatkan minda yang penat bekerja sepanjang minggu. Rasenya hari saya bermula petang ketika jam baru menunjukkan angka 4, yang bermakna pukul 4 petang.



Lalu saye menuju ke Medan Selera untuk menjamu selera, juga menjamu mata [bkn saje, kebetulan ader awek makan kat dpn saye]. Makan bersama Acuk/Pokcu, Udo, Black dan saye. Lepas setel makan sambil bergosip, pulang dahulu ke rumak Acuk. Di sana, saye tido lagi..PEACE..

Malam tu, kami memulakan operasi nak ke Ipoh. Buat apa? Kononnya nak tengok wayang. Tengok ke? tak tengok pon, sebab tiket ntuk citer best xde. Rase cam nak salahkan Udo pasal die pnye pasal lah, dah elok2 ade citer Histeria kat Kinta Mall, nak gak try tgk kat Ipoh Parade, sudahnyer xdapat dua2... Tak kan mahu tgk citer tamil Silambattam pulak, biol kang!

Jadi kami menukar arah perjalanan ke pusat snooker. Saye ni dah lame xpegang kayu snooker, maklum lah, rakan-rakan sume busy ke tempat lain. Tapi not bad la saye, walaupon dibelasah pada game pertama, game kedua saya kembali perform. Hehe, mungkin kalo dah ade kaki cenggini, saye boleh main salu [dulu Torek kaki snooker ngan saye tahu?].

Selepas itu, kami ronda-ronda keliling Ipoh, besa la, malam minggu awek ramai giler woo.. Bukan awek la, amoi sebenarnyer. huhu.. Mereka seksi tahu? Kalo Alang ade join skali, mesti die rambang mate giler2, maklum la, bil air beliau pun dah lama tertunggak.

Itulah coretan hari semalam. Sebentar lagi mahu tengok bola. Mungkin malam ni MU akan menewaskan Chelsea. 2-1 cukup lah. Yang penting Berbatov bagi sumbat dua bijik ye? Besok buleh start research semula. Lame dah tinggalkan, lupe pulak. Chow!

BACE LAGI...

COFFEE LOVER

Semenjak saye tak berapa boleh nak minum teh lagi, saya sudah mencuba sesuatu yang baru. Mentang-mentang sudah jadi Orang Ipoh, jadi saye mesti try OLDTOWN WHITE COFFEE, yang sememangnye original dari Ipoh [walaupon byk kat KL, tp saye xpernah pergi pun].


Bila first time saya try white coffee kat sana, saye rase seolah2 saye ini sudah transform jadi coffee lover lah! Mungkin lepas ni kalo lepak dgn kawan-kawan tak kira lah di kedai mamak ataupun kedai Kak Timah, saye tetap akan memesan coffee [Kak, kopi satu!!].

Tak mahu lah nak cerita pasal history Oldtown ni, nanti orang cakap blog saye ni promotion blog pulak. Bagi yang nak tahu ape yang best kat kopitiam ni, korang try masuk http://www.oldtown.com.my/ Website die cool tahu? Mesti anda jatuh hati.


BACE LAGI...

MUSIC

Sebenarnyer saya sudah boleh tido lena, lena sedikit lah. Tapi tiba2 saye belum ngantuk. Jadi saya akhiri masa2 sebelum saya tido ni dgn posting ni. Maklum lah, bertekad nak tambah posting 2009.

Ramai orang tanya saya suke muzik ape? Susah nak jawab, memandangkan ramai yang tanye, so saye story sikit, based on category, yang dgn suka hatinye saye mengelaskan lagu2 tersebut.



Kalo nak kate paling minat tu adelah dari segi rentaknye. Paling saye cinta adalah lagu nyanyian kumpulan indie kat Malaysia. Jadi saye sgt berpegang pada kata2 "support our local indie band". Tapi kalo indie luar negara, mintak maaf, saye xsuke. Oleh kerana saya juga meminati lagu2 asik tradisional dan lagu2 rakyat dahulu kala, jadi band kebanggaan saye adelah BUTTERFINGERS kerana diorg bwk lagu indie berirama rakyat.

Banyak lagi macam Couple, Laila's Lounge, Bittersweet, Meet Uncle Hussain, One Buck Short dan Hujan. Kalo band Unstable tu ok la, just support rakan2..ahahahaha..

Lagu melayu lain kurang lah. Kalo nak yang agak sentimental, sy suke dgr lagu2 Jason Mraz, macam lagu Lucky, I'm Yours, Bella Luna dan sebagainye. Nak tido pon senang. Dangdut tidak sama sekali ye. Lagu2 Indon dan nasyid ni dulu-dulu lah. Sekarang jarang dah!

Kalo yang complicated dan agak keras muziknye tu, saye suke dgr MUSE. Muse ni kire band luar favret saye dulu kini dan slamanya lah. Sume lagu die saye ade. Same cam Buterfingers tadi.

Sekarang anda dah tahu, jadi jgn tanye lagi. Kalo nak tanye, tanye soalan lain pulak. Saya sedia menjawab. Slamat mendengar muzik2 kesukaan saye. Chow! Mahu tidur.

BACE LAGI...

SYMPOSIUM SCHEDULE

Masa-masa busy masih menghantui Tan Sri Afif ni. Makin hari makin banyak pulak keje. Hari ni dah kuar Symposium Schedule 2009.

Tapi rasenyer tidak lah rasa tekanan seperti ayam sembelit, sebab kebetulan dapat supervisor yang baik2. AP Dr Mokhtar dan Dr Khairul Fuad, jgn bagi soalan banyak-banyak ok? Chow!

BACE LAGI...

HOBI BARU LAH NI!!

Tengok la tu! Comel kan? Orang kate tak boleh tangkap gambar kucing. Nanti kucing tu mati. Karut lah! Kalo dah sampai ajal tu mati lah jugak. Tapi ni hobi baru lah, menternak kucing. Bagus ternak kucing ni, kucing kan binatang kesayangan Nabi. Orang lain sibuk2 tambah anak buah la ape lah, tapi saye belum ade rezeki nak ade anak buah lagi, so kucing jelah anak buah saye.





Baru-baru ni kucing saye selamat melahirkan 4 ekor cahaya mata. Semua jantan perkasa tahu? Jadi bagi mengiktiraf name2 jantan kampung, name2 yang agak menarik kami namekan akan mereka. Atan [jaguh gasing kampung], Kadir [bekas Mat Rempit kampung jugak], Ferdi [jagoan Indonesia, gempak gak tu] dan Upin [name feymes sape xkenal, juga jaguh kampung]. Menarik kan nama mereka? Harap mereka akan membanggakan keluarga apabila mereka dewasa kelak.

Tapi mereka nakal la skg, maklum lah, baru kenal dunia kot. Asek menyakat jek keje, tapi best lah, xde la boring sgt. Posting ni dibuat pun sbb rindukan mereka. Harap mereka sihat. Maklum lah, skg mereka tido luar, sbb asek berak je, so mak nak bagi pengajaran kat mereka.

Ok lah, tu posting hari ni, kang takde posting ade orang tanye pulak. Tunggu posting terbaru di lain hari.


BACE LAGI...

BUSY MENGATASI SEGALANYA

Memandangkan ade yang sedang bertanya, "Encik yang sibuk xmahu update blog kah?", jadi saya akan menerangkan sedikit-sebanyak betapa sibuknye saye pada masa ini.

Untuk itu, saya mulakan cerita, situasi saya bermula bulan lepas. Bulan lepas adalah bulan saya berseronok hinggakan saya terlupa yang saya sebenarnya pelajar yang mempunyai tanggungjawab yang sangat besar, iaitu tanggungjawab menyiapkan research paper untuk symposium yang bakal bermula 13-15 Jan 2009. Saya sibuk menjelajah utara tanah air hingga ke selatan tanpa memikirkan beban yang saya pikul.

Kini hari kedua saya di UTP, saya terpaksa bersengkang mata menyiapkan apa yang saya tinggalkan sebulan yang lalu. Walau bagaimanapun, dengan kecekalan saya, saya hampir menyiapkan segala tugasan itu, dan cuma yang tinggal hanyalah persediaan untuk hari tersebut.

Jadi selepas ini, boleh lah saya kembali ber"blog" bersama rakan-rakan yang tidak pernah mengenal erti bosan dalam menceritakan kehidupan seharian mereka. Lagi pula, di waktu yang agak sengkek ni tanpa duit di poket, mana mungkin saya hendak menjelajah negara tercinta lagi. So perlu tunggu kaya nanti lah!

Itulah kisah saya untuk tatapan anda. Sekian, harap maklum.

BACE LAGI...

NATIONAL POSTGRADUATE CONFERENCE 2009


The Postgraduate Studies Office at the Universiti Teknologi PETRONAS (UTP) will be hosting a postgraduate conference for the presentation and discussion of research in engineering, science and technology performed by MSc and PhD students. This conference is organised annually as discussion platform for researchers in science, engineering and technological disciplines including electrical and electronics, chemical, civil, mechanical, geosciences and petroleum, and computer and information technology.

This conference will enable postgraduate students to gain experience of presenting their research work in a formal conference environment. Besides presentation there will be a free forum entitled “Starting Career in Research and Academics” and special sessions. The special sessions will be a medium for industrial practitioners and academicians to share knowledge and discussed various topics in their field.

All papers will be published in NPC 2009 proceedings. Selected papers will be published in Journal of Science and Technology - Taylor's University College, UTP Platform Journal, and IMechE Journal.

Venue
NPC 2009 will be organized in UTP. The presentation, forum and special sessions will be conducted in Chancellor Complex's Undercroft. The venue have eight (8) seminar rooms equipped with basic equipments such as LCD projector and rostrum. Prayer rooms are also available nearby.


For details: http://www.utp.edu.my/npc09/index2.htm

BACE LAGI...

BOIKOT ISRAEL!! BOIKOT AMERIKA!!!!!

Posting kali ni tibe-tibe terbuka pulak nak bercerita tentang kekejaman Israel dan sekutunya tu lah. Kisahnyer pasal boikot-memboikot. Tak tahu lah sejauh mane amalan memboikot produk barangan dari negara-negara kejam ni boleh menyebabkan mereka berhenti dari melakukan serangan ke atas Gaza.

Tapi harapnyer dengan memboikot barangan-barangan ni, diorang boleh jadi miskin dan xmampu nak buat bom lagi. Semoga Allah melaknat mereka dan menghancurkan Amerika dan Israel. Wassalam.

Produk feymes yang salu kite gune:

Coke, Maggi [alamak, best tu..adoi..], Kitkat, Nestle, Intel [pasni gune Apple pulak lah], Levi's, KFC [ayam.....slurp..], McD [dabel cheese burger :(], and 20th Century Fox [pasni jangan tengok citer omputeh lagik]


BACE LAGI...

PERUTUSAN TAHUN BARU 2009

Assalamualaikum pembaca budiman/budiwoman sekalian. Nampaknyer kita sudah masuk ke tahun keramat 2009, dengan keazaman yang membara di hati, jantung, usus, pundi kencing dan sereberum kita. Tahun ni mungkin lebih banyak dugaan dan cabaran yang akan melanda. Tak tahu lah sama ada kita mungkin terasa tempias kegawatan ekonomi memandangkan usia sebegini muda, kita tak pernah heran pun.

Mungkin cabaran itu adalah seperti menyiapkan FYP, menyudahkan research, menghabiskan clinical/practical training mahupun menghadapi peperiksaan. Perkara ini bukan sahaja dianggap cabaran bahkan dianggap sebagan bebanan dan kebencian bagi seseorang yang bergelar pelajar sengal di IPTA/IPTS.

Selain itu, cabaran dan dugaan dalam percintaan juga memberi impak besar kepada kita, seperti makwe mengeringkan poket kita, makwe bermain kayu tiga, makwe malas mandi dan sebagainya. Sebagai seorang yang mempunyai awek itu, hendaklah kiranya anda bersabar, sesungguhnyer sabar itu sebahagian dari iman.

Bagi yang single [ehem..ehem..saye single], cabaran xterlalu besar, tapi cabaran yang agak mencabar adalah mengurat gadis yang berjalan di samping balaknyer. Jadi anda-anda yang seperti saye perlukan sedikit-sebanyak kekuatan dan kecekalan untuk itu.

Jadi, setiap dari kita perlu punya azam dan perlu dicapai sebelum tamatnyer tahun 2009 ini. Azam ini sangat penting, bak kata pepatah, orang yang tiada azam ibarat seorang gadis yang mandi, tapi tidak memakai sabun ketika dia sedang mandi itu [fikir-fikirkan lah maksudnyer].

Jadi itulah sahaja perutusan saya untuk tahun baru ini. Diharap, semua bloggers yang saya sayang dan sanjungi, tambahkanlah bilangan posting anda pada tahun ini. Majulah bloggers untuk negara. Semoga berjaya.

"Jari-jemari lebih tajam dari mata pedang" [peribahasa ini diubahsuai untuk mencerminkan lagi kehebatan penulis blog]

SELAMAT TAHUN BARU 2009

BACE LAGI...