Adakah hidup itu sukar?

Hidup tak sukar, tapi kadang-kadang sukar jugak. Kerja pon sukar. Oh, sebab dah lame tak update blog, mungkin sume tak tau sekarang saye dah bermastautin kat Senawang. Jadi sudah tak belajar macam budak sekolah lagi. Bila sudah kerja, sekarang tiba-tiba rase cam keje susah, sbb ade banyak tanggungjawab. Afif budak bertanggungjawab tahu? Jadi Afif tak boleh ckp susah. Tak kire, susah jugak!


Jadi bila lama dah tak update blog, tangan pon sudah jadi kekok, blog pon dah jadi sejuk, orang yang dulu rajin bace pon dan mls nak jenguk blog saye. Banyak benda nak kene story, sbb sejak pas raye dlu memang dah tak wat pape posting.

Sekarang life saye dah berubah, saye bukan cam Afif yang dulu lagi. Ade orang cakap saye jahat, ade orang benci saye, tapi masih ade orang sayang saye. Sekarang saye bermula semula sebagai Afif yang baru.

Jadi marilah kite berdoa agar Afif yang baru ni lebih sukses dalam segala cabaran dan rintangan. Pada yang benci saye, saye mintak maaf. Pada yang sayang saye, thanks so much. Tunggu next update, ade banyak story panas [hahahaha]

p/s: sukar bile bekerja dalam suit camni, hahahaha

BACE LAGI...

Hi readers and followers!!!

Saye dah kembali. After few months recovering session, lepas ni dah boleh start join korang sumer berblog semula. PEACE!

BACE LAGI...

Salam Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin......

Assalamualaikum semua pembaca budiman. Tak sempat nak update post raye sebab terlampau busy dan capaian internet di kampung sangat tak memberangsangkan. buek poning kepalo plak!

Figura 1: Gambar Keluarga saya [sila abaikan bendera pas tu]

Raya tahun ni cam ala kadar saje, dengan baju melayu johor tahun lepas jek pakai balik, dah senteng dah, haha. Lebih kurang cam tahun-tahun sudah gak, aktiviti raye mmg jarang berubah. Pas sarapan pagi raya kat umah, balik kampung semayang raya kat sane. Sempat jugak la begambar kat masjid, tapi gambar tu tak dapat upload la plak, bagi membuktikan tahun ni saye g semayang raye, hehe.

Figura 2: Gambar Bersama Atok dan Uwan

Pas beraya ngan Uwan and Atok [duit raya RM10 tu memang konfirm lah tiap-tiap tahun], sempat gak bergambar sket, tak banyak sangat pon, bile pegi beraye umah uwan belah abah plak tak de da amik gambar, tak larat da, hehe. Pastu cam biase la raye umah-umah sedara kat kampung tu, and last umah pegi umah atok uru ngaji dekat ngan rumah.

Figura 3: Sama seperti di atas

Malam biase tak kua raye pon sebab orang datang raye umah, pas sorang, sorang, last2 xjadi kua raye. Dah tu ade plak orang datang merisik Kaklong dari Jelebu, dah la salah cincin, lawak jek. Pape pon, korang berdua ekor dah kawen nnti, senang idup den plak buleh kawen, hahaha.

p/s: Sudah dekat mahu masuk kerja, waa, msti tak cukup tido dah!!

BACE LAGI...

Buka Puasa ngan hos 3R

Salam semua. Masih awal Ramadhan, hope tak ada sapa-sapa yang dah lompong puasenyer, haha. Jadi, rajin-rajin lah puase ye?

Figura 1: Depan lobby RED Communications

Jumaat lepas bersamaan 28 Ogos 2009, 3R dah menjemput saye berbuka puasa kat lobby Red Communications, PJ. Jadi saye ngan ala-ala nak g beraye pon pegi siap berbaju melayu johor, dan rase agak poyo mase tu.

Figura 2: Kire gambar suasana lah ni

Jadi tentatif bermula seawal jam 6.30 ptg, register dan berkenal-kenal ngan diowg.

Figura 3: Dengan Rafidah kat atas stage

Pas siap ucapan alu-aluan pengacara 3R, kitorang melantak la tahap gaban pas masuk waktu berbuka. Yang peliknye pompuan-pompuan sume mkn byk giler, laki mkn sket jek. Baru tau camtu keadaan sebenar, huhu.

Figura 4: Dengan artis jemputan mlm tu, Ezlynn

Pas abis mkn-mkn, leh la wt aktiviti sndri cam solat dsb. Pastu ucapan Datin Seri Paduka Marina Mahathir, dan diteruskan ngan persembahan lagu raya Ezlynn. Dah abis tu, sesi amik-amik gambar plak, then dah bley balik.

Figura 5: Semeja ngan diorang ni, kenal time tu lah!

Tak lama pon, dlm kul 10.00 mlm dah setel sume. Pape pon buke puase ngan diowg best, nak-nak ade lak sorang prof sengal yang sek memekak jek kat sane.

p/s: Ade lagi gambar-gambar lain, nanti kalo senang-senang upload lagi, atau tgk kat Facebook saye. PEACE!!


BACE LAGI...

Post puasa lagi

Salam Ramadhan..

Ade pulak yang request, update blog ni, sebab ade yang dah rindu nak bace [hehehe]. Takde modal la nak tulis. Yang ade, adalah rase kelaparan yang amat sangat disaat waktu berbuka dah makin dekat ni.

Hari ni cume busy kemas rumah je [watak cam akan dipertikai ramai, tapi mmg betol, saye sangat rajin hari ini]. Pastu pergi kota Bahau, kota la sangat kn? Kunun-kunun adek mahu jadi polis, so dengan bangganya tadi hantar die pegi amik borang. Last-last tak dapat pasal umur belum cukup [tak cukup 5 hari pon polis mahu berkira??].

Yang paling terduga, kene ulang-alik 2 kali sebab tertinggal slip SPM beliau. Sudahnye tak dapat pon, bengkek jek. Akibatnya, rambut menjadi mangsa, sudah potong pendek kat kedai babu tadi.

Eh?dah nak buke dah, mak masak gulai udang ngan rebung,tak saba lah!!

BACE LAGI...

Salam Ramadhan

Salam Ramadan Al-Mubarak kepada rakan-rakan blogger dan semua umat Islam seluruh dunia.

Lame dah tak update blog ni, sampai ade pulak yang tanye sudah tak mahu jadi blogger lagi kah? Sebenarnya mahu, cuma masa dan kelapangan tu tak ada sangat, di selangi dengan ketiadaan idea yang dulu agak mencurah-curah.

Ni bile da sempat, boleh lah saye memberi sedikit-sebanyak pesanan, Selamat Berpuasa kepada semua, jangan ponteng-ponteng puasa [kecuali wanita yang sudah sampai waktunya lah]. Satu lagi, rajin-rajin lah pergi sembahyang terawih ye?

Sekarang ni takde pe sangat nak cite, sume pon same jek. Ade la beberapa projek yang sedang saye lakukan. Cuma agak susah nak access internet kat kampung, maka jaranglah update blog, haha.

Lagi satu, saye ade jumpe satu website yang agak menarik. Kalo ade sape-sape berminat sila la tekan link ini ok?

Tu jelah, jaga-diri elok-elok di bulan puasa ni, nnti sakit kang kot tak raye. Pakai topeng kalo g pasar Ramadan tu, bukan saye cakap, Tun Mahathir cakap, ikut jela.

Lapar lah!!

BACE LAGI...

tiada tajuk

Dalam pada tengah rilek-rilek time panas ni, tibe-tibe terjumpa gambar lame mase kecik-kecik dulu. Kang kalo cakap comel kang, korang kate saye perasan plak, tapi memang comel lah [hahahaha]


[Ni gambar dengan arwah abah, tak ingat la bile]


[Gambar ni mase kat Sabah dulu]

BACE LAGI...

afif kembali lagi

Assalamualaikum..... :)

Lame rase tak menulis kat blog ni. Maklum lah, dok kat kampung lame sangat, jauh pulak dari sumber internet, yang ade pun broadband yang agak lembap tu, haha.

Bile lame dah tinggalkan arena blog ni, rase kekok plak, cam tak ada idea nak menulis. Tengok blog rakan-rakan, makin tip-top tulisan. Tapi kecuali Alang la, blog die lagi teruk bersawang, hahaha.

Sebenarnyer saye baru balik dari Penang semalam. Holiday la pulak, tatau nape suke sangat pegi Penang tu. Maklum lah, lame tak jalan jauh. Tapi tak dapat lah nak upload gambar sekarang sebab gambar takde. Malam ni kalo rajin saye upload lah.

Baru-baru ni gak, saye ade g holiday kat Genting Highlands. Best jugak memandangkan first time naik kat atas tu. Bile tanye orang len, sume dah pernah g, siap de yang pernah g banyak kali. Tapi saye baru first time, patut cam jakun semacam jek, haha.

Ade la sket gambar kalo ade sesape nak tengok. Malas nak upload bebanyak, kalo nak tengok lagi sila ke Facebook saye. Yang takde Facebook saye, sila add ye?

Pasni sesape rase nak g Genting lagi next time, leh ler ajak saye, hoho. ;)


Figura ni menunjukkan betapa sejuknye Genting pada hari kejadian

Mase tu pergi berempat saje, ngan kawan-kawan UTP yang sempoi

BACE LAGI...

reunion PD 2009 [success]


BACE LAGI...

KL Tower Indie Fest (Part 2) 2009



BACE LAGI...

baju untuk budak bujang

BACE LAGI...

EPL fixtures 2009/10

Klik gambar rajah untuk tumbesaran

BACE LAGI...

bachelor party


[Jagoan-jagoan Malaya senget, yang best punye ahli tiada dalam gambar, low profile]

KUALA LUMPUR - Tanggal 13 Jun 2009 yang lalu, satu aktiviti berjaya dijalankan oleh 4 orang wira, tapi saye wira sejati la, diorang bertiga kat atas tu gay. Bachelor party ni diadakan di rumah kakak Jaah, sebab kakak die takde kat umah. Banyak aktiviti berjaya dijalankan dengan jayanya, walau bagaimana pun, pelbagai aral dan rintangan tetap perlu ditempuhi di sebalik kejayaan itu.

PERISTIWA 1

Agenda makan malam Lamb Chop dan side order yang lain, sonok dan best [gambar sila lihat di bawah].....

TAPI

.....2 ekor budak kat atas tu datang lambat giler dan tak dpt makan sesame, kesimpulannye, korang memang gay.

Figura 1: Ayam Goreng Spicy

Figura 2: Lamb Chop jenama Jaah

Figura 3: Set makanan malam kejadian

PERISTIWA 2

Selepas ketibaan 2 gay terhormat tersebut, aktiviti bertukar-tukar pandangan seketika, memandangkan malam sudah agak lewat, banyak aktiviti terpaksa dibatalkan, dan pembatalan tersebut bukat salah saye satu pon, tetap salah korang....

TAPI

.....pandangan yang ditukarkan tu sangat pelik dan cume mereka saja yang paham, saye pon tak paham. Bagusnye amalan sistem barter ni masih diamalkan. Kalo sape bace tapi tak paham, nasib korang lah!

PERISTIWA 3

Lepak kat Hartamas, minum-minum, shisya-shisya dan usya-usya sambil berbincang trip ke Bandung. Tapi rasenye takde sangat pon rasenye perbincangan itu, lebih kepada saling mengutuk antara satu sama yang lain.

Sebelum tu jugak, anta Addi balik umah die jap amik PS2, tapi yang peliknyer, beliau terpakse berlari-lari anak melalui belakang rumah beliau kerana takut bapak beliau perasan. Nampaknye Addi takut bapak, hahahaha.....

TAPI

.....nasib agak malang sebab kete saye pnye side mirror dilanggar oleh orang yang tidak berperikemanusiaan, atau dalam bahasa mudahnye adalah "demon". Nak lagi khabar buruk? Tak dapat parking kete kat parking lot condo sebab takde pas masuk, dan pas puas bergaduh ngan pakgad, kitorang menapak secara kawad kaki naik ke atas.

PERISTIWA 4

Memandangkan aktiviti belum tamat, agenda main PES 2009 dimulakan. Di samping itu, aktiviti-aktiviti selingan turut diadakan untuk memeriahkan suasana.....

TAPI

.....saye berjaya kalahkan Kalos yang kerek lagi gay tu dalam semua perlawanan [kecuali yang last tu, sebab bagi can, penalti bley la]

PERISTIWA 5

Pagi-pagi kul8 buang tebiat mandi swimming pool secara trio.....

TAPI

.....aktiviti tu la yang menjadi penyebab utama saye demam arini, aduh.

PERISTIWA 6

Pas bersiap-siap, mandi, kemas baju dan sebagainye, kitorang keluar ke Jabatan Imigresen Malaysia, nak buat pasport, maklumlah, nak ke Bandung kan, hehe.....

TAPI

.....malang masih kembali menjelma sebab tak dapat buat jugak atas masalah yang tak dapat dielakkan, see? Masih ade halangan.

PERISTIWA 7

Pas breakfast siap-siap, kembali ke condo, sambung main PS2, kemas-kemas umah, barang dan segalanya dan bersedia untuk pulang.....

TAPI

"Weh, boxer aku mane?" Kata Addi dengan nada yang agak curious.

"Ade tersangkut kat level 13A" kate saye ngan nada sempoi dan sedikit bongkak.


Tanpa minuman Ayam Brands yang Dafi [Baeeeek Punyeee..] promosikan tu, kami berusaha jugak dapatkan boxer beliau, kerana khabarnye nilai boxer tu amat tinggi di pasaran.

Bermodalkan kegagalan diperingkat awal, kesungguhan, rasa ingin mencuba dan tak pernah mengenal erti putus asa, kami berjaya memperoleh semula boxer tersebut. Bahan perencah cuma tali, hinger, jarum dan musking tape. Kejayaan pasti milik kita.

PERISTIWA TERAKHIR

"Jom la g makan dulu, lapa dowh"skali lagi Addi bersuara.

Jadi kami pergi makan dulu. Lokasi? Leha Kelfood. Peh, nampak enak kedai ni, Kelfood la katekan.....

TAPI

.....nasi+ikan keli+kentang dipotong dadu+secebis sambal belacan+teh o ais limau= RM8.50. Rakan-rakan pembaca, mari kita sama-sama banned Leha Kelfood sebab mahal tahap cekik darah!

Selesai makan-makan, kami pon pulang ke rumah masing-masing. Serta tido tak ingat dunia akibat kepenatan yang sungguh melampau.

Sekian.

Dilaporkan oleh Tan Sri Afif.

Ditaja secara esklusif oleh Ayam Brands dan Leha Kelfood.

BACE LAGI...

personaliti tan sri afif

Tadi bile bace-bace blog Raihan, ternampak pulak personaliti orang ikut bulan kelahiran. Saye lahir bulan Mac, so bile bace-bace, ade gak yang kene, paling penting banyak yang kene dari yang tak kene la. Tak caye? Sila bace fakta di bawah!

MAC

* Berpesonaliti menarik dan menawan. [tu dah semestinyer, menawan saye da 'boom]

* Mudah didampingi. [juga sgt tepat, kalo korang rase tak tepat, korang jgn dekat ngan saye, sbb korang mesti budak busuk]

* Sangat pemalu dan pemendam rasa. [aww,pemalu la i ni, saye mmg pemalu kat org yang baru kenal jela, yang da kenal lame, da tahap tak tau malu pon ade]

* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati. [alahai, terharunyer, saye rase cam betul jek, hahaha]

* Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran. [fakta ni cam kurang tepat sket, sbb saye tak sensitif pon kalo org nak ckp pe, persekitaran, mmg suke kebersihan, cewah!]

* Suka pada kedamaian. [of cos la, tapi kalo ade lagu2 cam estrella ke, j-mraz ke, lagik cool]

* Sangat peka pada orang lain. [uish, betul..betul..betul]

* Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain. [ni cam tak tepat, takde saye bercita-cita nak jadi doktor pon? Saye dah banned doktor, benci doktor,haha]

* Tidak cepat marah dan sangat amanah. [ni betul, saye cool, tak suke marah-marah. amanah ni belum terbukti sgt, tak pasti, huhu]

* Tahu membalas dan mengenang budi. [huhu, most of the time la]

* Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam. [haha, bajet salu accurate jela tu, tak sgt la, tapi kadang-kadang perlu]

* Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal. [hahaha, terbukti, saye mmg berdendam dengan 2 orang sebab betul2 takleh kawal, tapi saye bkn mudang berdendam]

* Suka berangan-angan. [betul, baru pas berangan ni, jkalo saye berangan, memang kaw-kaw la]

* Suka melancong. [takyah cakap, korang pun tau, skg sudah plan ke Bandung!]

* Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi. [wawa, manjenyer...yeke? no comment]

* Kelam kabut dalam memilih pasangan. [tak jugak, saye berhati-hati memilih pasangan]

* Suka dengan hiasan rumahtangga. [ni betul, angan2 saye termasuk mendekorasi rumah, haha]

* Punya bakat seni dalalm bidang muzik. [tidak! saye sgt tak berbakat dlm muzik!!!]

* Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik. [emm, cenderung kat barang antik la kot]

* Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan. [ni pe ni? bab makan mmg ikut nafsu, hahaha]

BACE LAGI...

Incoming Holiday: Port Dickson

PERHATIAN [ATTENTION]

[klik gambar di atas untuk tumbesaran]


Korang2 leh ajak rakan-rakan laen yang xsempat diajak.... Al-maklumlah, bukan semua rakan-rakan ade facebook.

Kalo sesape dgn sebulat suara setuju dgn tarikh ni (sila refer invitation kat facebook), atau nak tangguh tarikh sila suarakan pendapat anda, atau msg jek aku. Takde no tepon aku? Korang memang la, kejam dan poning.

Nah amik no tepon aku, 019-6339691.

Kalo korang nak 4wd no aku ni kat mane2 pompuan, sila 4wd kat mereka yang cun sahaja.

Sekian harap maklum.

p/s: Ini adalah kerja berkumpulan, sila libatkan diri anda semaksima mungkin, takkan Fik je nak kene masak, nak gak rase air tangan Undang! hahahaha.

BACE LAGI...

anda orang yang berjaya atau gagal?

Seorang yang berjaya sentiasa ada kerja yang nak dibuat.
Seorang yang gagal sentiasa ada alasan yang diberi.

Seorang yang berjaya sentiasa berkata “biar saya buat kerja ini untuk awak”.
Seorang yang gagal sentiasa berkata “ini bukan kerja aku”.

Seorang yang berjaya sentiasa melihat jawapan terhadap setiap masalah.
Seorang yang gagal sentiasa melihat masalah terhadap setiap jawapan.

Seorang yang berjaya berkata “perkara ni susah, tapi tak mustahil dilakukan”.
Seorang yang gagal berkata “perkara ni tak mustahil dilakukan tapi ia terlalu susah”.

Seorang yang berjaya melakukan kesilapan akan berkata “aku dah silap”.
Seorang yang gagal melakukan kesilapan akan berkata “ini bukan silap aku”.

Seorang yang berjaya sentiasa memberikan komitmen.
Seorang yang gagal sentiasa memberikan janji-janji.

Seorang yang berjaya menyimpan azam & cita-cita.
Seorang yang gagal menyimpan angan-angan tanpa usaha.

Seorang yang berjaya berkata “Aku mesti lakukan sesuatu”.
Seorang yang gagal berkata “Sesuatu mesti dilakukan”.

Seorang yang berjaya sentiasa melihat peluang dalam masalah.
Seorang yang gagal sentiasa melihat masalah dalam peluang.

Seorang yang berjaya melakukan sesuatu hingga terjadi.
Seorang yang gagal membiarkan sesuatu terjadi.

Seorang yang berjaya belajar daripada kegagalannya.
Seorang yang gagal hanya meratapi kegagalannya.

Seorang yang berjaya menyaksikan keceriaan.
Seorang yang gagal menyaksikan kesedihan.

BACE LAGI...

polis dah pakai EVO-X??











BACE LAGI...

Transfer Rumors to OT!!

ARRIVALS

Player Name Current Club Position Fee
Antonio Valencia Wigan Winger Not stated
Maynor Figueroa Wigan Defender Not stated
Franck Ribery Bayern Munich Winger £87m
Karim Benzema Olympique Lyonnais Striker Not stated
Klaas-Jan Huntelaar Real Madrid Striker £15m

BACE LAGI...

peristiwa batu keras

Peristiwa batu keras sebenarnya tak ada sebarang kaitan langsung dengan entry ini. Penceritaan bermula ketika saat pulang ke bandar termaju Sri Iskandar, Tronoh Perak. Tanpa sebarang persediaan, sampai lah juga ke rumah. TV? Internet?? PSP? Xbox?? Radio? Jauh panggang dari api. Ketiadaan bahan-bahan hiburan itu membuatkan peratusan kebosanan itu kian bertambah.

Guling-guling, tido-tido, lepak mapley, makan ikan kembung masak tiga rasa adalah aktiviti saya. Hari ni mahu angkat barang-barang keluar dari hostel. Memang memerlukan kuasa dan tenaga luar biasa memandangkan PC yang besar gabak tu nak kene bawak turun. Rase cam nak buang dlm tong sampah jek, memandangkan tahap kehampesan die terlalu tinggi. Printer yang gilo tahap cipan sebab pas beli tak dpt gune pun, sbb terguna ink tiruan.

Baju-baju lama yang memang tak berniat nak pakai lagi, nak bagi kat orang asli, mungkin sebelum balik nak singgah kat perkampungan orang asli Bota. Kotak-kotak yang berisi dengan ilmuan-ilmuan, buku nota dan sebagainye bertebaran di sana-sini, mana mahu letak? Bawak balik kampung, bakar sudey.

Begitulah keadaannye... Hari-hari terakhir di satu negeri "kejor yop kejor"

Selamat tinggal Universiti Teknologi Petronas.

BACE LAGI...

Melor oh melor

Kalau Tuhan nak bagi sesuatu, time tu jugak Dia boleh bagi, kerana Allah itu Maha Berkuasa...

Minggu lepas, alhamdulillah sempat jugak melawat kubur arwah Syamilah atau name manje die yang saye bagi iaitu Melor. Tahun ni genap dua tahun arwah pergi meninggalkan keluarga dan kawan-kawannya. Arwah adalah kawan baik saye mase same-same belajar di UiTM dulu.

Tapi sebelum tu sempat jugak la pergi umah die, borak-borak ngan mak die. Alangkah terkejutnyer saye mase sampai, mak die temukan saye semula dengan Syamilah@Melor, tapi dalam versi baby comel. Memang tak dinafikan, rupe mereka berdua memang same. Genap dua tahun mak die sedih dan rindu, akhirnya dapat gak die Syamilah yang baru. Syukur.

Sedih pulak bile dengar mak die bercerita, tapi tu lah, moral of the story, jaga diri baik-baik, bawak motor jangan laju-laju, ingat mak ayah, mereka sangat sayangkan korang.

p/s: Arwah Melor meninggal dunia dua tahun yang lalu akibat dilanggar oleh kereta ketika dalam perjalanan ke bank di Shah Alam.

BACE LAGI...

manchester united 2009

Beberapa gambar khas untuk membuatkan fans bola sepak lain jeles dan hangin satu badan, terutama fans Chelshit, Arsengal dan Liverfool.








Gambar ihsan dari laman sesawang rasmi Manchester United!

BACE LAGI...

perasaan bercampur-baur

Gemok?? Ramai orang cakap saye sudah gemok. Betul ke? Berdasarkan pengamatan saye, memang ade kebenaran di sebalik kata-kata mereka memandangkan berat badan saye sudah mencapai 60 kg berbanding 52 kg, 2 bulan yang lalu. :z

Hari ini sudah ada di UTP, masih blur, konfius, pening, malas dan hati yang berbelah-bagi. Sudah dapat maklumat dari Registrar, sekarang masih berfikir lagi. Tolonglah dapat petunjuk, uh-uh!

p/s: Happy Belated Mother's Day kat mak tersayang. Best la tu dapan henpon baru, hehehe..

BACE LAGI...

sawang?

Sudah lama kiranya saye tak mengupdate blog ni, agak bersawang dan disertai sedikit karat-karat kerana exposure terhadap udara dan air. Jadi saya tak mahu mengecewakan pembaca-pembaca tegar blog saya, justeru saya update juga dengan kata-kata yang agak mengarut.

Baru pulang dari kampung dengan keadaan yang agak kelam-kabut, ada masa sedikit pening dan stress. Sakit pinggang memandu, lapar, penat dan sebagainya. Tapi alhamdulillah ramai kawan-kawan seperjuangan yang banyak memberi kata-kata semangat dan sokongan kepada saye.

Perkembangan terbaru, ada banyak dan sangat ketara, jadi untuk entry-entry seterusnya nanti, saye akan ceritakan satu persatu. Jadi terus sokong afifsempoi.

p/s: Bile laptop baru saye nak dapat ni, tak sabar dah ni!! Manchester United masuk final, jaga-jaga lah Barca.

BACE LAGI...

dotaholic

Saje jek nak bebel sket ni, tadi baru pas men dotA, jadi giler sekejap. Bateri kereta sudah bengong, kene abiskan duit lagi. Nak servis lagi, abis lagi duit. Duit memang dicipta untuk dihabiskan. Mari habiskan duit!!

Tan Sri Afif
7.57 am
04.05.2009
Shah Alam, Selangor.

BACE LAGI...

semi final champion league statistics




BACE LAGI...

kekeringan

Lame la pulak tak update blog ni, akhir-akhir ni agak busy lah dengan perkara-perkara harian, research dan sebagainya. Ni baru la dapat nak tengok-tengok keadaan dan suasana kehangatan rakan-rakan blogger. Sape-sape punye post yang tak sempat saye nak comment tu, harap maaf lah. :)

Takde idea sangat lah nak dipos untuk entry terbaru ni, dah kekeringan idea. Maklum lah, lame tak update blog, otak pon sudah sedikit beku. Pos ni ditulis sementara menunggu perlawanan bola sepak di antara MAN U vs ARSENGAL. Sudah tahu, MAN U mesti menang punye, betul tak Alang? :z

Jadi tunggu saje lah idea mencurah-curah nanti, rajin la wat posting baru. PEACE!! :D

p/s: Berat badan saye sudah meningkat dari 53 kg ke 60 kg. Keep it up Tan Sri!!

BACE LAGI...

membebel

Malam kedua di Shah Alam. Dalam keadaan menyesuaikan diri, melihat keadaan dan suasana, melihat gelagat manusia dan sebagainye. Ape saye bebel nih? :o

Tengah ari tadi, makan-makan dengan kawan-kawan semasa di uitm, petang pula sempat meluangkan masa dengan bermain badminton. Tapi apekan daya, badan dah tak macam dulu, setakat 3 set perlawanan larat lah, tapi lebih-lebih memang dah tak mampu, hehe. Ayat tu seperti kata-kata org yang terlalu berumur.

Di kala malam dan bulan yang tak mengambang pula, saye makan nasik lemak kat kedai nasik lemak yang ntah pe namenyer entah, tapi best lah. Walaupun best, tapi nasik lemak ayam kampung kat Ipoh lagi terbaek. :)

Malam pula, menonton Shaolin Soccer kat umah Ja'a, lalu bermalam juga di sini. Sebelum melelapkan mata, sempat jugak la nmak type entry terbaru. Jadi sudah mahu tidur, Selamat Malam Malaysia. :D

p/s: Selamat Hari Jadi Ida yang ke-23, semoga panjang umur dan murah rezeki, nanti saye bagi hadiah, tadi tak sempat pulak nak beli.

BACE LAGI...

proton MPV: exora

Baru balik pas tengok kereta baru, Proton Exora. Best jugak la, gempak dan berbangga sebab sudah ada kereta buatan Malaysia versi MPV. Tapi setiap sesuatu pasti ade kelemahan, jadi kelemahan tu mesti ade tindakan untuk menjadikan kereta ni lebih sempurna. Jadi saye nak order la satu Exora, kawen nanti senang, boleh bawak anak-anak pergi holiday, hahahaha.

p/s: kawan saye, classmate mase kat uitm dulu, Hariz mahu mendirikan rumahtangga bersama Ayz pada 31 May 2009 yang akan datang. Jadi semua sila datang ke majlis itu. Selama Pengantin Baru.

BACE LAGI...

Facebook & CIA: Jangan Cepat Melatah

Kepada pengguna perkidmatan Facebook, pernah tak korang dapat e-mail yang mengatakan semua data dan maklumat peribadi korang akan disalurkan kepada CIA? Rasenyer ade kot. Ramai yang cepat melatah sebab ni, jadi cume korang bace artikel ni pulak, jadi lepas ni nak melatah lagi ke tak?

Assalamualaikum WBT.

Baru-baru ini saya terbaca artikel berkenaan Facebook yang kononnya merupakan "datacenter" CIA yang berfungsi menyimpan maklumat individu supaya senang kelak dipilih mana yang hendak dibunuh dahulu apabila mereka invade Malaysia (at least itu apa yang saya faham dari artikel itu). Bukan sahaja pelbagai tuduhan dilontar, malah tiada bukti yang kukuh diutarakan, melainkan hujah-hujah lemah dan tidak jelas.

Sebelum saya teruskan, ingin saya isytihar bahawa saya tidak menyebelahi mana-mana pihak. Tujuan penulisan ini hanyalah untuk membuka minda dan meluruskan yang bengkok.

Sedar tak, kalian yang punya blog, yang menggunakan servis blogging terkemuka seperti Blogspot, keratan Privacy Policy mereka:

Google only shares personal information with other companies or individuals outside of Google in the following limited circumstances:
We have a good faith belief that access, use, preservation or disclosure of such information is reasonably necessary to (a) satisfy any applicable law, regulation, legal process or enforceable governmental request, (b) enforce applicable Terms of Service, including investigation of potential violations thereof, (c) detect, prevent, or otherwise address fraud, security or technical issues, or (d) protect against harm to the rights, property or safety of Google, its users or the public as required or permitted by law.

Yang bermaksud, segala maklumat anda ataupun blog anda, bila-bila boleh diserahkan kepada CIA.

Anda juga pasti menggunakan perkhidmatan e-mel. Antara penyedia servis ini yang popular ialah Yahoo!, yang menyatakan mesej yang lebih kurang sama dalam Privacy Policy mereka:

...when we have your permission, or under the following circumstances:
We respond to subpoenas, court orders, or legal process, or to establish or exercise our legal rights or defend against legal claims.

Ya, semua e-mel anda tidaklah begitu private rupanya. Malah mereka semua mempunyai hak untuk menyebarkan maklumat anda kepada rakan perniagaan mereka dengan syarat-syarat tertentu, yang mana Privacy Policy syarikat-syarikat lain itu kita sendiri tidak jelas mengenainya.

Malah bila kita kecilkan skop, masuk Streamyx. Keratan Policy mereka:

(iii) TM will disclose the Customer’s personal information if required to do so by law or in good faith, if such action is necessary to:
(a) comply with any law enforcement agency, court orders or legal process; and/or

Alamak, habisla semua alamat rumah kita! Kerajaan kita pulak baik dengan kerajaan US...

Ini belum masuk bab kecanggihan spying zaman sekarang. Sedangkan syarikat bukan kerajaan seperti Google mampu mengambil gambar-gambar satelit sesuka hati mereka, apatah lagi badan kerajaan yang lebih besar bajet dan teknologi?

Yang paling membingungkan, terdesak sangatkah CIA hingga perlu bergantung kepada maklumat entah betul entah tidak, yang diletakkan di ruangan Facebook saya. Tidak seperti mendaftar Streamyx, Facebook tidak peduli sama ada maklumat yang saya letak betul atau tidak. Mungkin CIA hendak menjadi rakan saya... request saja!

Jadi jika anda benar-benar risau sesiapa tahu di mana anda tinggal, sila berhenti guna internet, dan pindah ke gua-gua berdekatan. Tidak perlulah mengajak orang ramai hack mana-mana website, atas sebab salah sangka. Indahnya Islam kerana kita tidak dihukum atas niat jahat, cuma dihukum apabila melaksanakan kejahatan. Jadi siapakah kita nak hukum orang yang kita sangka jahat?

Pada pendapat saya, sebab melampaunya polisi-polisi ini, kerana khuatir kena saman. Sebab syarikat-syarikat seperti ini bila disaman, bukan sejuta dua. Boleh mencecah puluhan bilion. Jadi apabila mereka minta pengguna setuju bahawa mereka punya hak pada kandungan-kandungan yang kita letakkan, amat susah untuk mereka kalah apabila disaman.

Cuba anda sediakan servis dengan syarat "Maklumat anda tiada siapa tahu" atau "Kami tiada hak atas maklumat anda". Kita tengok berapa lama tahan...

Jadi saya harap kita dapat membuka minda dan jangan cepat melatah bila nak tackle isu-isu seperti ini.

Maaf andai kurang penjelasan. Ikut hati panjang beberapa page lagi ni, tapi betul-betul busy. Jadi ada apa-apa komen / soalan buzz je ya.

"...Katakan: Tunjukkan bukti kebenaranmu jika kamu memang orang-orang yang benar." (27:64 dan lain-lain)


Wallahua'lam.
Justify Full
Ahmad Syazwan bin Md. Sani
Head of Academic & Career Bureau
Usrah Institution 2008/2009
Multimedia University
Cyberjaya Campus

BACE LAGI...