balik kampung..ooo...balik kampung...

Dah siap2 packing barang dah. Tak sabar nak tunggu pukul10 pagi, bas aku bertolak pergi KL. Excited plak nak balik. Yela, xpenah ade pengalaman jln jauh kan.. Pape pon, doakan keselamatan aku blk kg dan balik perak semula.. Cewahh.. Selama balik kampung semua..

p/s: Buat Suzanawati, pandai2 jaga diri di perantauan. Raye jgn xraye..hehehehe....

BACE LAGI...

selamat hari raya


Assalamualikum kawan2 dan pembaca semua. Esok dah nak balik kampung dah. Rasenyer ni posting terakir lah sebelum kite sumer menyambut hari lebaran. Sebab kat kampung xde internet, kalo ade pon, xtau sempat ke x nak posting lg. So dikesempatan ini aku nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kat semua terutama keluarga aku, mak, dan adik2 sume. Kawan2 xkire mase skolah rendah, Pedas, Matrik Johor, classmate mase kat UiTM Shah Alam, kwn2 sume, kwn2 kat UTP dan sape2 yang kenal aku lah.

Kalau ade salah silap, termakan terminum hak korang, mintak halalkan. Semoga raya tahun ni banyak memberi makna dan keinsafan kepada kita. Insyaallah.

Selamat balik kampung..... Kat sape yang xpat blk tu, elok2 la raya kat perantauan..hehe.. Maassalamah. Salam Syawal..!!

BACE LAGI...

Sleepy

Adoiyai.. Ngantuknyer la plak. Malam xpat tdo sampai pagi. Kene bangun pagi2 pegi lab... Balik lab bdn dah penat.. Perut dah lapar.. ~sigh~

BACE LAGI...

kisah meriam buluh

Nampak budak tu buat ape x? Budak dua ekor tu ngah syok main meriam tanah la tu.. Zaman skang mmg ssh sket nak cari meriam buluh.. Zaman aku dulu ade, tp aku main skali jek pastu dah pecah berderai. So ttup citer meriam buluh, kite bukak cite pengalaman aku main meriam tanah la setiap kali Ramadhan menjelang. Bkn rajin g masjid, tp rajin g main meriam tanah ni lah.

Cara pembuatannyer simple je, rasenyer dak2 laki dah ramai yang tau, tu pon kalo tau. Orang bandar xmain bende ni.. So diorang xtau kot. Pembinaannyer bermula dgn pengumpulan tin Dumex dari umah Wan Jara, sorang nenek kat kg aku tu la.. Tak tau plak nape die de banyak giler tin Dumex, mby mnuman fevret die dulu kot. Dah arwah dah. Pastu kitorang proceed ngan mencari tapak yang sesuai. Salunyer kat kandang lembu atok aku, xpon aku wt kat tempat bbukit2 sikit.

Compartment die terdiri dari 3 tin yang disusun, hujung meriam open, n kat pangkal meriam tu, aku wt la tempat pencucuh die, then sume ni ditanam dlm tanah.. Safety giler nak dibandingkan ngan meriam buluh. Pastu ade la reservoir yang aku sambung ngan kayu pnjang, ntuk menempatkan bahan2 peledak..cewah..salu reservoir ni wt ngan tin susu xpon tin air berkarbonat..

Bahan peledak yang digunakan plak ade dua jek, iaitu Karbaid (Carbide) atau name saintifik die aku pon xtau mende, dengan Air (Water).. Simple kan? Campuran bahan2 ni dgn kuantiti yang sesuai akan menghasilkan bunyi yang betul2 gempak la.. Kalo banyak sgt air, or karbaidnyer, bunyi cam bunyi kentut jela.. Bg yang expert, diorang dah tau bape ratio yang sesuai.

Pas jek azan Isyak, mule la bdentum2 meriam, siap lawan ngan kampung sebelah lg, mane lg best kn.. Memang mase ni pengalaman yang xbley dilupakan la sbb permainan ni memupuk kerjasama..cet! Satu lagi pengalaman yang paling best, kitorang siap kene kejar ngan polis lg pasal main bende ni. Mane xnyer, main mase org terawih, org tua tkejut2.. Pak Imam pon tersasul bace ayat..

Tp bile dah besar ni, dah xmain dah meriam ni, sbb xde mase, geng pon dah xde sgt.. Tapi pengalaman mase ni memang xleh dilupakan terutama mase bulan2 pose cani, dekat2 nak raye ni kn... Tu la ceritanya....

BACE LAGI...

Kiraan harga minyak sekarang

Arini cam blank sket la.. Tak tau nak citer ape... Hurm..haa, kebetulan ade sorang kawan aku baru forwardkan satu calculation yang agak menarik dan logik, so aku nak kongsi sket la ngan korang sumer. Ni berkaitan dengan harga minyak semasa la...

Ntuk pengetahuan korang, 1 barrel minyak yang dijual di pasaran tu bersamaan dgn 159 liter;
1 barrel(tong)=159 L

Dulu;
1 USD = RM 3.03
Harga 1 barrel = USD 145

USD145 x 3.03 (Rate semasa) / 159 liter = RM3.00 - RM0.30 (Subsidi) = RM2.70

Sekarang;
1 USD = RM 3.47
Harga 1 barrel = USD 92.92

USD92.92 x 3.47 (Rate semasa) / 159 liter = RM2.03 - RM0.30 (Subsidi) = RM1.73

Sekarang ni, kerajaan jual minyak kat rakyat Malaysia dengan harga RM2.55. Kalo dikira harga tanpa subsidi tu RM2.00 la... So skang ni kite plak yang dah tanggung kerajaan pimpinan Barisan Nasional sebanyak RM0.52 per liter. Fikir-fikirkan lah...

BACE LAGI...

1-1 Draw

Huhu... As expected game menarik tadi berkesudahan dgn kedua2 pasukan berkongsi mata.. Pape pon game tadi memang menarik dgn kedua2 pasukan berbalas serang hingga ke wisel penamat..

Gol2 menarik td dijaringkan oleh J.S Park mase minit ke-18 dan gol penyamaan disudahkan oleh Kalou di mase2 terakhir permainan... Posession plak, personally aku rase sdikit dikuasai oleh Chelsea la... Pape pon, sume ok, cume terlampau banyak kad kuning dilayangkan mase game td.

Ntuk full update korang g la cari sndri.. Sikit xpuas aty ni sbb MU xdapat mate pnuh.. Adios!

BACE LAGI...

Chelsea vs man utd

CHELSEA VS MANCHESTER UNITED

Beberapa minit jek lagi sepak mula Super Sunday game, Chelsea VS Man Utd.. Pundit ntuk game ni, xbanyak yang kite leh expect dari MU. Sbb MU pon xperform lagi kalo kite tgk previous game kn... So aku predict Chelsea-MU seri 2-2. Ni sbb Chelsea mampu buat gol, so MU xleh la nak kalah kan..mby Ronaldo dpt first touch la mlm ni..

Aku plak, sbb xde Hakim kat sini, so aku tgk kat Ameeth Restoran lah.. Best jugak, cume xbest cam kat Hakim la... Pape pon, kite tgk dulu how interesting this game... Chow!

BACE LAGI...

baju raye ohh baju raye!!

Adoyai.. Baju raye xbeli lagi.. Sempat lagi x nak singgah Masjid India ni?haha...

Cakap pasal baju raye ni, teringat plak kisah baju raye tebakar mase malam sebelum raye.. Storynyer bermula pada satu tahun yang ajaib la... Mase tu kecik lg, sekolah rendah lg.. Baru menyedari betapa bestnyer ade baju raye la kirenyer. Malam sebelum raye, org kat masjid punyer la syok bertakbir, kitorang adek beradik n ade la cousin sume syok men bunga api... Mase tu bunge api halal lagi... Tok Acik kitorang siap supply lg...hehehe...

Rasenyer ade yang igt lg ngan bunga api kertas kaler merah, yang pemegang die belang2 merah-putih tu... Bunge api ni femes gak dulu..sape xkenal jgn ckp lahir thn 1986 la..hehe.. Sbb terlampau expert, kitorag main style lain..kitorang xbkr trus pnjg2 tu.. Maklum la..save stock,kang cepat abis plak.. Lgpon ape de barang men cam pompuan kan? So ngan bestnyer kitorang patah2kan la then bile bakar, die terbang la ala2 cam roket gitu... Pergh,..mmg best.. Adventure gile permainan...

Nak dijadikan cite tragis mlm tu, aku merengek la nak pkai baju raye...ntah pape, raye sok, mlm tu da ngade2 nak pkai.. Mak aku dah xbg,aku nak jugak.. Baju baru la katekan.. So men bunga api smbil pakai bju baru la... Tiba-tiba, seekor bunge api yang ngah terbang tu hinggap kat badan aku.. Ntah ape yang malang lagi, bunge api tu siap msuk dlm baju lg... Siot betol.. abis baju aku tbakar, kire 30% kebakaran la.. Plus kebakaran kat tangan2 lg.. Maklum lah, masuk dlm baju....

Keesokkan harinyer, bile takbir raye bergema, bersiap la aku dgn sedihnyer memakai maju raye berlobang!! Bapak ah, malu giler... Moral of the story byk ni..

1) Jangan lawan cakap mak

2) Jangan main bunga api..mercun pon jangan

3) Pakai baju raye mase raye,bkn sblum raye

4) Kalo xde baju raye, g beli cepat

5) Kalo nak raye, pose jgn lupe... cam xde kaitan la plak...

Ok lah, sampai sini jek cite aku...tunggu citer meriam buluh plak di episod yang akan datang..

BACE LAGI...

Balik Kampung!!

Hoho...6-5-4-3-2-1... Mende yang aku countdown ni? Owh, 6 ari lg nak balik kampung.. Tiket dah beli dah.. Beli awal giler dari pose ke-5 aritu... Rege tiket?? RM30!! Gile mahal nak mampus.. Nak kate ade ulat tiket xnampak.. Ulat gonggok besepah la.. Ulat bulu pon byk, ngan usya2 anak dara tepi busten.. Ntah la... Rasenyer makcik yang jual tiket tu saje mark-up lebey kot... Nak wt belanja raya beli kueh bahulu agaknyer...

Kalo sape nak tiket skg, xtau la plak ade ke lagi x kn, kalo ade pon mau rege RM80 agaknyer.. Takpelah.. Ttup citer tu.. Yang penting aku dapat balik kampung.. Balik Jumaat ni kul10 dari Sri Iskandar yang damai g KL.. Plan nak blk Shah Alam dulu.. Jumpe member2 dulu, moto pon ade kat sane lg.. Agaknye cane la suasana Shah Alam.. Wpon dok Perak, tp sek igt Shah Alam jek..cit!!

Sebenarnyer cite sbenar aku nak ckp ni psl demam BALIK KAMPUNG. Tp melalut jek ni.. Tak saba nak mkn byk2 kat kampung...yuuuhooooo!!

BACE LAGI...

hehe...ape nak tulis ni....

Erm... Tak tau nak tulis ape pon ni.. Tp gatal jek tgn nak menggodek2 blog ni... Erm..ade satu citer la...suatu mlm..mlm kelmarin aku lepak ngan Acuk aka budak skolah Pedas dulu.. Lepak umah die la satu malam... Dr malam tu bermula la operasi pegi Ipoh..ntah buat ape kat Ipoh kul11 mlm ntah..jln2 punye jln, sampai la kat Gerbang Malam..xde la best..cume kalo mlm2 cenggitu, mmg dah xde tmpat len yang idup slain gerbang malam... Cam Uptown jugak la kalo org Shah Alam atau org Damansara ckp... Ok la jugak kn,dari xde pape... Kat situ aku xde la shopping pon.. Maklum jela...gaji xmasuk2..ape da pengurusan ni...ke department aku yang bengong??yela tu kot..hehe... Sbb umah acuk ade tabung shisya, aku beli la perisa satu..kang tgk bola ade gak mende nak isap...


Pas penat berjalan di tgh kota yang xberapa nak kota tu, aku pon blah la.. Blah g Dataran plak... Utk pengetahuan org2 bukan dari Perak, Dataran kat cni lebih dikenali sbg Pusat Char Kuey Teow...hehe...aku jek suke2 bg name tu... Tp mmg pon..bley kate sume gerai2 kat sane jual kuey teow.. Sedap ke? ntah la..aku bkn peminat makanan tu pon...xmkn kuey teow ni..hehe.. Mkn ns goreng la...mknan standard kalo kua...


Pas abis mkn siap2 ngan gosip2 sume...(pakej tu), kitorang pon gerak la blk Sri Iskandar yang damai..cewah.. Sampai umah, servis tabung bes la 3 frame shisya sambil tgk Chelsea. Best plak diorg main, ni wt aku frust..dah la MU main cam ntah pape...huhu.. Pastu sambung gosip2 la ngan Acuk.. Sesi mngutuk Dugong la,pe lg..hehe..


Dah pagi, g sahur kat Rahman, ala2 Hakim la..rindu plak Hakim eh?hahaha... Pastu sambung tdo sampai ptg....pas petang g bazar pastu masuk Maghrib mkn la...buke.. Ni dah penat menaip la ni...dah2....

BACE LAGI...

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan

Bismillahirrahmanirrahim.. Dengan limpah dan kurnia-Nya, sempat jugak kita sekali lagi berpuasa di bulan yang mulia ni. Alhamdulillah, dengan berkat kesabaran yang diberi oleh Allah SWT, hampir tertunai jugak puasa hari pertama untuk hari ini. Lapo ni, dah petang!

Di bulan yang baik ni jugak la mase yang paling sesuai untuk memohon kemaafan dari semua umat manusia yang penah mengenali kita. Tak kira lah yang masih idup ataupun yang telah meninggal dunia(walaupon aku xsempat lg mintak maaf ngan sume org)..hehe.. Tapi xpela, bagi diri aku, aku dah maafkan sume yang penah wat salah ngan aku dah..

Lagi satu, perkara yang paling best dibuat di bulan Ramadhan ni adalah membaca Al-Quran sebanyak2nyer. Pe yang aku penah blajar dulu, kalo satu huruf yang ko bace dari ayat Al-Quran di bulan Ramadhan ni, Allah akan memberi ganjaran sebanyak 10, begitulah pemurahnyer Allah kepada hamba-Nya. Ape yang kite perlu buat, byk baca Al-Quran dan berzikir mengingatkan Allah(sekali lagi aku lum sempat buat,maklumlah,baru bgn tido,semalaman bkerja di depan komputer. tapi xpe,belajar pon ibadat jugak..) dan sbgnyer...
Erm.. Dah nak berbuka dah ni.. Gtg la.. Assalamualaikum..

BACE LAGI...