best 3D painting

gold miner???

giant's sony VIAO

try laaa!!!!

felix at the street..kewl!!

nice huh??

"gimme some coins?" spiderman said

spiderman ngah slmtkan sowang budak..

jumpe emas tgh bandar...

ops...be careful!!!

gimme way please??

mirror image!



BACE LAGI...

perihal filem-filem!


Berikut adalah perbezaan antara filem/drama MELAYU, CINA dan INDIA .

Drama/Filem Melayu

1. 80% jalan cerita berkisar tentang:
a. Cinta.
b. Cinta 3 segi.
c. Cinta 4 segi.
d. Anak-anak rebut harta pusaka.
e. Kalau keluarga kaya, anak2 rebut sapa nak gantikan Tan Sri (ayah) jadi Pengerusi, CEO atau Presiden syarikat.


2. Walau pun cerita pasal awek kilang, rumah awek kilang ni mesti complete furnished. Ada TV 29", Home Teatre, peti sejuk besar, set sofa mewah. (Director tak buat home work ker? Pegi la tengok umah awek kilang kat Sungei Way tu).


3. Cerita polis lak, dialah pegawai penyiasat, dialah jadi forensic, dialah jadi pathologist, dialah yang gi ambush. Semuanya DIA yang buat. Polis lak dialog pakai bahasa buku. "Saya rasa kita patut siasat dengan lebih terperinci tuan". " Betul cadangan awak itu. Kita bertindak sekarang".


4. Kalau cerita pasal Construction, bawak satu pelan gulung, pakai topi KUNING, tunjuk-tunjuk kat bangunan tengah buat, discuss dengan 'kepala' Indon komplen kenapa projek lambat siap kat Indon tadi. ( Topi kuning utk pekerja buruh la bang ).


5. Adegan doktor kat Wad check pesakit. Ambik fail hujung katil, selak-selak. Dialog wajib : "Kesihatan awak bertambah baik. Banyakkan berehat dan jangan lupa makan ubat ". ( Woi bang, tengokla cerita ER tu, Dr ada medical terms dia ).


6. Adegan kat umah. Ayah mesti tengah baca paper, Mak mesti tengah menjahit atau lipat baju. Orang gaji tengah basuh pinggan. Orang gaji mesti nama dia Mak Nab atau Mak Jah.


7. Nak panjangkan rakaman filem mesti ada adegan kereta sampai kat umah, bukak pintu kereta, bukak pintu pagar, masuk balik kereta, drive masuk car porch, keluar, tutup pintu pagar.


8. Adegan sembahyang mesti dah salam akhir or adegan mengaji Quran mesti dah sampai part sadakallah hulazim. ( Cover line kot ).


9. Gangster atau kuncu orang jahat mesti pakai baju takder lengan, pakai rantai dan
pakai bracelet.


10. Nak bagi sedih gila, mesti buat adegan dah tahu nak mati pasal kena barah otak.

Drama/Filem Cina.

1. Cerita Kungfu, hero terror boleh terbang. Tapi sambung pengembaraan mesti jalan kaki. Apsal tak terbang jek. Kan cepat sampai.


2. Hero mesti miskin gila. Tapi mesti ada sekeping or 2 keping duit siling kat celah lengan besar jubah dia.


3. Kalau cerita moden hero boleh lawan dan tewaskan 30 orang penjahat serentak.


4. Biasalah, kalau kena tembak mesti kat bahu or kat kaki. Tak mati.


5. Heroin mesti jadi bini or girlfriend boss penjahat dan jatuh cinta kat hero.


6. Hero mesti menembak pakai 2 pistol, kiri dan kanan. Macam Chow Yuen Fatt dalam filem 'A Better Tomorrow'. Tapi best ooo.....


7. Pistol hero mesti peluru tak habis2. Tak payah reload.


8. Cerita hantu, hantu dia biasanya pakai bedak muka tebal2 dan hitamkan keliling mata. Kat bibir ada darah meleleh. ( Tak seram pun ).


9. Kalau cerita lucu plak, mesti ada adegan air liur meleleh keluar mulut macam air paip.

Drama/Filem India / Hindustan .

1. Biasalah, kebanyakan cerita bermula dengan 2 beradik terpisah. Sorang di bela oleh orang jahat dan sorang lagi dibela oleh orang baik. Dah besar, abang jadi Inspektor Sahab dan adik jadi gangster. Nak abih cerita mesti adik kena tembak ngan abang dan waktu nazak baru si abang tahu yang dia tembak tadi adalah adiknya sendiri melalui tanda parut.


2. Orang jahat digambarkan tersangat jahat sampai lembu pun takut.


3. Selalunya depa suka ciplak bulat2 filem barat macam Pretty Woman, Face Off dan Heat.


4. Paling pendek pun jangkamasa tayangan adalah 3 jam.


5. Orang jahat dan hero payah nak mati walaupun kepala dah kena ketuk dengan tukul besi.


6. Hero tak kena tembak walaupun ditembak dari jarak satu kaki.


7. Adegan joget sambil menyanyi akan melibatkan penari iringan seramai satu kampong dan bertukar 7 atau 8 pasang pakaian untuk setiap lokasi hanya untuk satu lagu.


8. Adegan keretapi tak leh tertinggal. Joget reramai sampai atas bumbung keretapi.


9. Kalau cerita moden, dialog mesti bercampur bahasa omputeh dan Hindi. Contoh ' I'm sorry. I didn't know that na pere tomhe cha....bla.. ..bla.... bla...'.


10. Biasanya plot dan jalan cerita da boleh baca apa penyudahnya. Tu yang pelik ramai plak yang tunggu sampai abih.

Sekian laporan ikhlas untuk pedoman tuan2 director filem.

Yang benar,

Ah yau Jengkol Spielberg.
( Sepupu tiri sebelah nenek sedara Steven Spielberg ).

BACE LAGI...

sikit santapan lawaksss!!

Kenape orang baru bercinta suka meraba-raba?
Sebab cinta itu buta

Binatang ape power Karate?
Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.

Siape yang menemukan dompet kulit?
Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye.

Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Pintu yang ade tulis 'TARIK'

Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?
Pembohong...

Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati...'?
Usus

Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Kutu rambut

Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Neneknye si katak

Knape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Sbb lelaki ni kan 'buaya'

Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Sekretari baik..................'Selamat pagi tuan'
Sekretari kurang baik...........'Dah pagi ni tuan'

Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Dua-dua tak kenal korang...hehe

Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Tukang gali kubur

Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Tahi hidung

Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...

Kenape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...gile ape...

Gajah terbang dengan ape?
Dengan susah payah......

BACE LAGI...

job application letter

Surat ini memang betul diterima oleh MAS......... .



Mohd Kamal Bin Abdul Ghafar

5 Jalan 3/4

Taman Bukit Indah

68000 Ampang Selangor.

(Rumah pakcik saya)




Tuan Pengurus Besar Kanan

Malaysia Airlines System

21 Sep 2005



Tuan,


Memohon Pekerjaan di Malaysia Airlines System.

Sehubungan dengan perkara diatas, saya Mohd Kamal Bin Abdul Ghafar no k/p
831021-10-5889 mahu memohon untuk bekerja disyarikat tuan dalam bidang
teknikal. Ini kerana saya sangat berminat & bersungguh2 sampai tak boleh
tido malam mengingatkan pekerjaan dalam dalam bidang ini.

Walaupun begitu saye mengaku sebab saye mintak kerja disini kerana Saya
juga adalah seorang petani anggur. Disebabkan begitu pihak tuan Kenalah
ambil saya bekerja disini.


1. Pihak tuan perlu tahu juga bahawasanya bapa saya iaitu ABD GHAFAR adalah
seorang ahli KWSP. Jika pihak tuan tidak mengambil saya bekerja saya serta
merta akan menyuruh bapa saya membekukan pengeluaran KWSP pihak tuan masa
tua nanti. Jika pihak tuan tak nak susah baiklah ambil saya bekerja disini.
Itu saja keotaian saya.


2. Untuk pengetahuan pihak tuan, disini saya akan tampilkan kelayakan
akademik dan pengalaman kerja saya sebelum ini kepada tuan.


3. Akademik Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional 1999-2000

Matapelajaran : (gred)

Bahasa Malaysia 6D

Bahasa Inggeris 6D

Sains 7E

Matematik 6D

Pendidikan Islam 5C

Sejarah 7E

Lukisan geometri 7E

Teknologi air-condition 6D

Kerja bengkel 3B


Sijil Kemahiran Malaysia 2001-2002 (MLVK)

Sijil Kejuruteraan Automotive (Tahap 1&2)
dari Institut Latihan Perindustrian
Kementerian Sumber Manusia Malaysia ...


4. Pengalaman kerja

!P Pembantu mekanik kereta di Yusuf Workshop, Ipoh , Perak

!P Pembantu mekanik kereta di Dunlop Servitekar di Leboh Ampang, Kuala
Lumpur (kedai gemok)
p/s (alignment kat situ tipu)

!P Staff pejabat di Gesundheit Worldwide di Semabok, Melaka. (pusat
serenti)


5. Hanya ini sahaja dapat saya tampilkan kepada pihak tuan.


Diharap dengan kelayakan yang saya ada, permohonan saya untuk bekerja
disyarikat tuan dapat dipertimbangkan oleh tuan. Dan saya berasa gembira &
seronok & akan belanja satu MAS makan sekiranya diterima bekerja di
syarikat tuan dan saya berjanji akan bekerja dengan bersungguh-sungguh
disamping bangun awal dan datang kerja awal.


Saya tak tipu nie. Walaupun saya pernah ponteng skolah dan ditangkap
beberapa kali saya akan insaf juga jika saya dapat kerja ini. Saya tidak
akan hisap ganja lagi jikalau saya dapat kerja disini.



Sekiranya saya didapati bersalah dalam apa2 juga kesalahan pihak tuan
tidak boleh ambil tindakan yg kuat disamping menjentik jari saya sahaja.

Untuk makluman tuan saya sangat kurus jikalau dirotan sekali tulang2 saya
akan bersepai dan pihak tuan akan mendapat susah yang amat sangat.

Saya juga berjanji tidak akan mencuri skru2 nat2 yg lawa2.jika saya nak
mencuri saya akan ambil sahaja dan masuk dalam poket seluar itu tidak
dikira mencuri. Saya pun dah penat menulis segala nya bermula & berakhir
dgn baik. Jika pihak tuan tidak mengambil saya bekerja hidup
pihak tuan akan berakhir dengan bacaan yasin. Dah kunjungan org ramai.


Sekian terima kasih.


Yang benar,


(Mohd Kamal Bin Abdul Ghafar)

25 Jalan 3/4

Taman Bukit Indah

68000 Ampang

Selangor

BACE LAGI...

PENGHANCUR BAHASA!!!

PAGE 1
PAGE 2
PAGE 3

BACE LAGI...

i was here!!!

hari ni 2nd day la aku kat UTP.. semalam xsempat nak post blog sbb bz sgt ngan register.. so far ok la..aku baru balik dr briefing kat multi purposes hall td. so far ptg ni mmg xd bende nak buat la.. nak ckupkan tido jek ni..hoho..


semalam..aku sampai n jejakkan kaki kat cni..sampai dalam kul10 trus wat registration..pas siap aku still xpat masuk village la sbb kakak cleaner ngah wt clearing.. tp rumet ade dah... so aku pon lepak2 ngan mak aku tepi tasik dulu b4 tggu kul2..sbb nak wt kad matrix.. Q kat sane bkn men lame,sejam baru dpt kat matrix..then baru la aku angkut barang2 sume naik bilik..ptg tu mak aku blk la....


mlm plak..pas maghrib aku ngan ca'e, ngan apit n sorg lg kwn die lan lepak kat lua la..borak2..maklum la baru nak kenal UTP...lame gak lepak mkn2, pastu msuk round2 UTP.. lepak jap bilik member tgk2 n borak2 baru blk blk kitorang.. so far cni sumer ok..facility pon cukup..hope aku dpt bertahan wat research kat cni.. =)

BACE LAGI...

kisah rumput dan org tersayang!

Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am. Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang?. Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu : Oh, awak nak tahu ke?.Emmm...baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye...mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.

Pelajar : Baiklah...apa yang saya harus buat?

Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.

Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh.

Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.

Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?

Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.

BACE LAGI...

ANDA DILIWAT???


BACE LAGI...

10 Tips for Approaching Single Women

Here are 10 surefire ways to intrigue her every time:

1. Observe something.
Make a comment about something you observe in the environment. This is especially effective at the grocery store. For example, if she is ordering a turkey sandwich, ask her if the turkey is good here. Make your comment immediate to the situation and it will seem perfectly natural. No matter where you are, there is always something interesting to comment on.

2. Smile.
This shows her that you are friendly and confident. A genuine smile not only feels good to you, but will put her at ease while creating openness in the interaction -- a requirement for building rapport.

3. Do not hesitate.
If you hesitate in your approach, this tells her that you are not feeling confident -- an immediate turn-off. When you see her, walk over to her within a short period of time (the three-second rule). Show her you are a man who knows what he wants and goes after it.

4. Positive body language.
If you approach hunched over with your head down, you are sending negative information about yourself, which makes you dead in the water before you begin. Stand up straight, with shoulders back and chest out, and use a firm yet relaxed walk.

5. Not too fast.
If you walk over too fast, you could likely trigger her internal alarm. A calm, casual approach is usually the best way to make her feel at ease with you.

6. Keep eye contact.
Never be the first to break eye contact when you approach. If you do, this sends the message that you are not feeling good about approaching. When you use strong eye contact, she will feel more drawn to you. With practice, you can master this.

7. Listen up.
Make sure you pay careful attention to what she says. Do not have your response pre-thought out. Women love a man who pays attention to the details of what she says. If you start throwing out random words, she will lose interest fast.

8. Do not fidget.
Fidgeting after you approach is distracting and shows you are uncomfortable. If you communicate that you are uncomfortable, she will feel uncomfortable, too, and will close up. Practice being aware of your movements. Pay attention to those movements, or lack of movements, that communicate comfort and confidence.

9. Lighten your tone of voice.
The tone of your voice is a very powerful tool. Approaching her in a light and playful tone is one of the best ways to start. You could also begin in a serious tone, accusing her of something like "I hope you saved some turkey for me," followed by a quick smile to let her know you are joking. Practice playing with your vocal tone with your friends -- notice the different reactions you get when you say the exact same thing using varied tones and fluctuations.

10. Lean away from her.
A man who leans in too far when he talks often makes a woman feel crowded. A better approach is to lean away from her slightly. This lets her know that you respect her space, boundaries, and are comfortable with yourself.

The key to making these tips work for you is putting them into practice! Practice these tips and see the reaction you get. When you put them all together, you will be surprised at their power.

BACE LAGI...

Ahmad Shabery patut umum Letak Jawatan

Sudah terang lagi bersuluh, rasanya dan seharusnya, Menteri Penerangan YB Dato’ Ahmad Shabery Chik, meletak jawatan dengan megemukakan surat perletakan jawatan, dalam masa 24 jam ini.

Anda telah tewas KO, Knock Out.

Sudah dikhabarkan sejak awal – awal lagi, DSAI bukanlah lawan, regu dan saingannya.

Tidak lah diketahui, siapakah yang menghasut beliau supaya menyahut cabaran debat, anjuran Agenda Daily tersebut.
Seluruh pimpinan Kerajaan UMNO/BN menanggung aib dan malu yang besar di atas KEKALAHAN dan KEGAGALAN beliau dalam berdebat, berhujah dan mengemukakan fakta, bukti dan angka.

Sebaliknya, apa yang terjadi beliau hanya menyerang peribadi DSAI sahaja.
Secara prinsip dan moralnya, tanpa perlu didesak untuk meletak jawatan, beliau secara tegas dan tetap dengan pendirian, mesti meninggalkan pejabatnya di Bangunan Angkasapuri, dalam masa 24 jam.

Tidak perlulah beliau menyerahkan kepada Perdana Menteri, untuk mempertimbangkannya, samada menerima atau menolak perletakan jawatan tersebut.
Selepas dariapda ini, rakyat tidak mahu beliau memberikan sebarang alasan, dalih, hujjah, komen dan sebab, bagi tidak meletak jawatan.

Alasan apakah lagi yang beliau cari selepas ini ? Sama – sama kita tunggu dan lihat.


RUMUSAN, hujah DSAI
• Pakatan Rakyat akan turunkan minyak keesokannya sebanyak RM0.50, sebaik sahaja Putrajaya diambil alih.
• Maka sejumlah RM5 Billion diperlukan untuk menampungnya.
• Angka ini dapat diperolehi melalui RM2 Billion hasil review semula perjanjian TNB dengan IPP
• Ketirisan, kebocoran subsidi diesel RM700 juta
• RM 170 juta, projek pemberian khas kepada kroni pembesar UMNO, Teras Kimia
• RM1 Billion, diambil dari sumbangan dividen khas Petronas2008 kepada kerajaan sebanyak RM 6 Billion.
• Maka selesailah masaalah

LAIN – LAIN HAL
• Pengerusi TNB, tahun 90-an, Tan Sri Dr Ani Arof, meletak jawatan kerana TIDAK BERSETUJU dengan syarat dan terma perjanjian diantara IPP dengan TNB yang berat sebelah, yang merugikan TNB.
• Kenaikan minyak sebanyak RM0.78 yang dumumkan baru – baru ini mirip ‚PRISKRIPSI’ IMF.
• Adakah kerajaan UMNO/BN telah mengambil nasihat IMF, bagi menghukum rakyat Malaysia yang telah menolak UMNO/BN ?
• Malaysia akan menjadi NET IMPORTER pada tahun 2015, sekiranya pengeluaran Petronas adalah pada tahap sekarang, dan tidak ada telaga baru ditemui.
AHMAD SHABERY
• Maaf tidak ada fakta dikemukakan dan sepanjang perdebatan tersebut tidak ada angka – angka diperolehi, serta hujah dan ulasan yang diberikan tidak bersangkutan dengan tajuk iaitu „ HARI INI MEMERINTAH, ESOK HARGA MINYAK DITURUNKAN“
• Hanya serangan peribadi yang diutarakan, seperti fitnah tentang demostrasi baling, melawan Tun Razak, Melawan TDM,
• Semua jawapan yang dikemukakan oleh beliau adalah tidak menepati soalan yang dikemukakan
TAMBAHAN SIKIT
• Panel Tan Sri Dr Nordin Kardi
Soalan yang dikemukakan agak janggal, iaitu cuba untuk TIDAK mengaitkan IPP dengan tajuk debat. Tangkas dipancung oleh DSAI. Ini memalukan taraf seorang Naib Canselor bagi sebuah universiti yang ternama di negara ini.


Ada tuduhan sedikit masa dulu, katanya adaNaib Canselor sebuah universiti di Malaysia yang menciplak tajuk presentasi ilmiah. Siapakah dia itu ?
• Zukifli Sulong
Soalan yang ditanya sangat bernas, iaitu soal penjimatan minyak hasil kenaikan tahun 2006 sebanyak R0.30 sebanyak RM4.13 Billion, hanya dibelanjakan sekitar RM700 juta sahaja. Bakinya ke mana pergi ?Begitu juga kewarasan kerajaan untuk membelanjakan sebanyak RM13 Billion, yang bakal dijimatkan, hasil kerajaan UMNO/BN menaikkan minyak sebanyak RM0.78 baru – baru ini. Ke manakah wang sebanyak itu akan dibelanjakan ?

NOTA
• DSAI akan bertanding dalam pilihanraya kecil, dalam masa se singkat – singkatnya
• Adakah di Permatang Pauh ?

RUMUSAN PROGRAM

Terlebih dahulu syabas buat penganjur debat, Agenda daily.com yang telah membuka jalan untuk siri perdebatan ini. Saya mulanya teruja untuk menyaksikan debat yang benar-benar berkualiti, tapi malangnya calon yang dipercayai oleh kerajaan untuk mewakilinya di dalam debat ini amat rendah kualitinya. Fakta dan isi yang dinyatakan oleh Shabery Cheek mudah dapat dijangka dan boleh dikutip di mana-mana akhbar arus perdana. Tentunya DS Anwar merasa tertipu dengan debat ini kerana telah membuang masanya untuk berdepan dengan seorang menteri yang kehilangan fakta dan jahil di dalam menyuarakan isu minyak ini.

Tabik buat DS Anwar, meskipun di dalam suasana tertekan dengan isu liwat dan tindakan pihak Polis, beliau berupaya berhujah dengan penuh kematangan, profesional dan tidak melatah dengan provokasi dari Shabery Cheek berkaitan peribadinya. Bahkan, beliau mencabar jika isu peribadi atau tindakannya yang dikatakan tidak betul sewaktu beliau di dalam kerajaan dahulu, beliau sanggup dipanggil untuk berdebat lagi. Apakah selepas ini kerajaan berani menjemput DS Anwar? Saya amat simpati dengan Shabery Cheek yang jelas dijadikan `kambing hitam' oleh pemimpin UMNO yang begitu takut untuk berdepan dengan DS Anwar. Namun demikian, atas keberaniannya berkorban untuk pemimpin UMNO ini saya terpaksa tabik beliau juga.
Walau bagaimanapun, janji beliau untuk menyerahkan nasib dan jawatan beliau sekiranya gagal dalam debat ini mestilah ditunaikan. Tetapi, saya yakin dengan pertolongan media-media kerajaan, TV dan akhbar semestinya menyokong Shabery Cheek untuk dikatakan berjaya dalam debat tersebut. Maka, Shabery terselamat dari kehilangan jawatannya. Apa pun, yang penting kebohongan kerajaan dan keikhlasan DS Anwar di dalam isu ini terserlah selepas debat ini berlangsung. Malang sekali Shabery Cheek tidak dibantu sepenuhnya oleh orang harapannya iaitu Prof Nordin Kardi yang terjerat oleh soalannya sendiri. Tahniah sekali lagi buat DS Anwar, Pengerusi Debat yang semakin profesional dan juga penganjur. Mudah-mudahan ini siri debat ini bukanlah yang terakhir.
Oleh: UlitMayang

BACE LAGI...

kung fu panda

Enthusiastic, big and a little clumsy, Po is the biggest fan of Kung Fu around…which doesn't exactly come in handy while working every day in his family's noodle shop. Unexpectedly chosen to fulfill an ancient prophecy, Po's dreams become reality when he joins the world of Kung Fu and studies alongside his idols, the legendary Furious Five--Tigress, Crane, Mantis, Viper and Monkey--under the leadership of their guru, Master Shifu. But before they know it, the vengeful and treacherous snow leopard Tai Lung is headed their way, and it's up to Po to defend everyone from the oncoming threat. Po puts his heart - and his girth - into the task, and the unlikely hero ultimately finds that his greatest weaknesses turn out to be his greatest strengths.

BACE LAGI...

the dark knight


The follow-up to the action hit Batman Begins, The Dark Knight reunites director Christopher Nolan and star Christian Bale, who reprises the role of Batman/Bruce Wayne. In the new film, Batman raises the stakes in his war on crime. With the help of Lieutenant Jim Gordon and District Attorney Harvey Dent, Batman sets out to dismantle the remaining criminal organizations that plague the city streets. The partnership proves to be effective, but they soon find themselves prey to a reign of chaos unleashed by a rising criminal mastermind known to the terrified citizens of Gotham as the Joker.


I give 5 Stars out of 5....peace!! \(^_^)/


BACE LAGI...

Time to decide!

Hurm..it is very hard for me to decide and choose either futher my study in master level or still working as investment consultant. Today i decided to choose to continue my study at Universiti Teknologi Petronas (UTP) and at the same time i'll continue my job there. I will be at UTP on next Monday (28th July 2008)...sigh! Hope i will happy there...hohoho!!!

BACE LAGI...

40 rakyat Malaysia yang terkaya

1. Robert Kuok Hock Nien, 84, RM 58.110 billion, Kerry/Kuok Group
2. T. Ananda Krishnan, 69, RM 19.625 billion, Usaha Tegas
3. Tan Sri Lee Shin Cheng, 69, RM 14.943 billion, IOI Group
4. Tan Sri Quek Leng Chan, 65, RM 11.098 billion, Hong Leong Group
5. Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary, 57, RM 8.550 billion, Albukhary Foundation
6. Tan Sri Teh Hong Piow, 78, RM 8.06 billion, Public Bank
7. Tan Sri Tiong Hiew King, 71, RM 3.87 billion, Rimbunan Hijau
8. Tan Sri Vincent Tan, 56, RM 3.40 billion, Berjaya Group
9. Tan Sri Lim Kok Thay. 56, RM 3.16 billion, Genting Group
10. Tan Sri Azman Hashim, 68, RM 2.87 billion, Arab-Malaysian Corp

11. Datuk Lee Yeow Chor, 42, RM 2.33 billion, IOI Group
12. Lee Yeow Seng, 29, RM 2.29 billion, IOI Group
13. Tan Sri Yeoh Tiong Lay, 78, RM 1.74 billion, YTL Group
14. Ong Beng Seng, 62, RM 1.73 billion, Hotel Properties Ltd
15. Tan Sri Jeffrey Cheah Fook Ling, 62, RM 1.49 billion, Sunway Group
16. Datuk Yaw Teck Seng, 70, RM 1.39 billion, Samling Group
17. Datuk Seri Lee Oi Hian, 58, RM 1.304 billion, Batu Kawan
18. Datuk Lee Hau Hian, 55, RM 1.301 billion, Batu Kawan
19. Tan Sri Francis Yeoh Sock Ping, 54, RM 0.99 billion, YTL Group
20. Datuk Mokhzani Tun Mahathir, 46, RM 0.97 billion, Kencana Petroleum
21. Datuk Yeoh Seok Hong, 49, RM 0.883 billion, YTL Group
22. Datuk Yeoh Seok Kian, 51, RM 0.881 billion, YTL Group
23. Datuk Micheal Yeoh Sock Siong, 48, RM 0.87 billion, YTL Group
24. Datuk Mark Yeoh Seok Kah, 43, RM 0.86 billion, YTL Group
25. Tan Sri Hamdan Mohamad, 52, RM 0.85 billion, Ranhill
26. Raja Datuk Seri Eleena Raja Azlan Shah, 47, RM 0.83 billion, Gamuda

27. Tan Sri Dr Lim Wee Chai, 50, RM 0.78 billion, Top Glove Corp
28. Tan Sri Kua Sian Kooi, 56, RM 0.75 billion, Kurnia Asia
29. Puan Sri Chong Chook Yew, 85, RM 0.71 billion, Selangor Properties
30. Datuk Tony Tiah Thee Kian, 61, RM 0.67 billion, TA Enterprise
31. Datuk Tan Chin Nam, 82, RM 0.61 billion, Tan & Tan
32. Tan Sri Rozali Ismail, 52, RM 0.59 billion, Puncak Niaga Holding
33. Shaari Ismail, 53, RM 0.57 billion, Puncak Niaga Holding
34. Datuk Seri Panglima Lau Cho Kun, 72, RM 0.533 billion, Gek Poh Holdings
35. Datuk Lin Yun Ling, 52, RM 0.532 billion, Gamuda
36. Datuk Seri Liew Kee Sin, 49, RM 0.52 billion, SP Setia
37. Ong Leong Huat, 64, RM 0.50 billion, OSK Holdings
38. Datuk Abdul Hamed Sepawi, 57, RM 0.49 billion, Naim Cendera Holdings
39. Datuk Tony Fernandes, 43, RM 0.47 billion, AirAsia
40. Kwan Ngen Chung, 48, RM 0.40 billion, Kwantas Corp

p/s: from www.noorizamshah.com.my

BACE LAGI...

Mr Imran Peter


Mr Imran Peter, the founder of Malaysian Success Club is an accomplished public speaker, author and trainer, he is responsible for the installation of successful human resource programs in many major corporations throughout Asia. He is responsible for bringing to Malaysia and Singapore many of the world's most effective educators to encourage us to go beyond our limits and succeed in life.

Apart from inspiring others, personally, Mr Imran Peter has an extensive achievement on his shoulder too. Among others, he was the President and co-founder of The International Success Club, Director of Bob Proctor Seminars for the far East, Advisor to Focus Success Malaysia, Honorary Fellow of UPM (University Putra Malaysia), organizer of 'Malaysia Boleh' seminars and programs, nominated in 'Who's Who' in the World, and an exco at Malaysia Society of Training and Development (MSTD). He also created the Malaysian Success Creed for all Malaysians to enjoy.

Imran is a powerful teacher and mentor, he is well traveled and as such, by combining what he has learned from his mentors from around the world, and through his own personal research, study and experiences,he now delivers dynamic seminars to an ever growing number of businesses, organizations and individuals who are eager to improve their results in all areas of their lives. His deeply held belief that anyone can reach their goals they set, quickly becomes evident as appreciative audiences begin to break through their barriers of doubts and fears to go on to become goal achievers.As a businessman, he is a self-made millionaire with more than 25 years of Sales and Management experience. He has been trained in Sales Psychology, Leadership, Effective Communications, Hypnosis, Motivation, performance Excellence, MSI Technology and Mind Science.

He also runs the largest agency force of financial consultants in the country.



---------------------------------------------------------------------------------
" What others say about Imran Peter "
---------------------------------------------------------------------------------
"Wow, you are the biggest inspiration to me"
by Gerry Robert, The Millionaire Mindset
---------------------------------------------------------------------------------
"You have been the most influential positive person in my life"
by Dev Kalsa, Senior Trainer Prudential
---------------------------------------------------------------------------------
"From a housewife to a CEO, from zero income to RM ½ million per annum in 2 ½ years."
by Shahema Baiza Yip, CEO GAM
---------------------------------------------------------------------------------
"Imran, if you lead, we will follow"
by Dr Dennis Kimbro, Bestselling Author of Think and Grow Rich; A Black Choice.
---------------------------------------------------------------------------------
"Attending your seminars have changed my thinking and attitude to changing my appearance"
by Noraidah Hamzah, the No 1 Performer BHLB.
---------------------------------------------------------------------------------
" I attended Imran's seminar Jan 2002 on Goal setting. 2 months latter I have added another 7 bedroom 3-bathroom house to my property portfolio and am well on track to attaining my financial dreams. I highly recommend this seminar and rate it as essential to anyone serious about his or her financial future. "
by Nigel Barnard, Managing Director, Perth Resort & International Speaker

BACE LAGI...

Market Commentary

22 July 2008

The KLCI bucked the regional trend, closing 1.56 points or 0.14% lower due to falling crude oil prices which sparked a continued selldown in plantation stocks coupled with lingering political concerns that continued to weigh down sentiment. In the morning session, the KLCI dropped by as much as 15.57 points to an intra-day low of 1089.47 points but bargain hunting especially on plantation issues in the afternoon session reversed the index by as much as 19.18 points from low to an intra-day high of 1108.65 before settling at 1103.48. Top laggards were Sime Darby (-15 sen to RM7.60), IOI (-10 sen to RM 5.50) and Tenaga (-10 sen to RM 7.85) whilst leaders were MISC (+45 sen to RM8.70), MMC (+12 sen to RM 2.44) and Public Bank (+10 sen to RM 10.30). Market breadth was negative with 282 losers outpacing 251 gainers. Volume was 374m shares worth 0.91b against 350m shares valued at RM0.99b last Friday.


Source: JF Apex Securities Bhd

BACE LAGI...

study vs work!!

hurm...ni aku ngah pening ni...kat sesape y bace blog aku tlg la aku wt keputusan... ni keadaan aku..baru2 ni aku baru la dpt twran sambung master by research kat UTP Tronoh Perak.. course plak MSc in Mechanical Engineering. mmg untung n big opportunity la kat aku sbnrnyer..bkn sng nak dpt sponsorship ntuk wt master kat petronas pnye subsidiary kan,sbb mse dpn pon da mule tertulis la kirenyer..kalo aku tolak same la cam aku tolak tuah..so aku pening la nak decide nak accept or x..kondisi aku ni jd complicated sbb aku ni da keje..hehehe... bese la bile da keje msti da mule nak pgg duit,n aku pon salah sorang camtu gak la...aku nk pgg duit, nak beli mcm2,nak beli kete,nak beli baju..sume lah..huhu..bile aku study,bende tu blum tentu aku dpt dlm mase tdekat ni tp in long term, aku leh dpt lebih dari ni...
citernyer cani..keje aku ni blum la menjamin mase dpn aku..bley dikatakan mby baru 30% jek.. so if aku nak teruskan keje ni, mknenyer aku da cube tolak mase dpn y agak cerah ntuk wt sumthing y msih nampak malap la... or aku lupekan kejap keje aku n smbg blk pasni..or aku tkr opsyen len jek pasni..or maybe aku truskan keje aku ni as part-time in new environment. huhu.. cane la rasenyer ek?aku da mintak ramai pendapat org,tp aku lum lg ty pendapat bos aku as my mentor.tu la..aku minat keje aku ni..aku suke wt n aku pon da byk da y perlu aku kekalkan sbb keje ni aku da wt..clients aku, saham2 y aku pgg..hurm..pening..
mase ntuk berfikir...think2..hohoho!! tlg la aku wt keputusan..huhuhu...

BACE LAGI...

Anwar bermalam dalam tahanan

Jimadie Shah Othman & Abdul Rahim Sabri Jul 16, 08 8:38pm


Datuk Seri Anwar Ibrahim akan bermalam dalam tahanan polis selepas beliau ditangkap tengah hari tadi, demikian dimaklumkan oleh ketua penerangan PKR Tian Chua.

Isterinya dan presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hadir di ibu pejabat polis kontinjen (IPK) Kuala Lumpur kira-kira jam 11.25 malam.

Naib presiden PKR Mohamad Azmin Ali, bersama seorang lagi naib presiden Sivarasa Rasiah dan ahli parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff juga masuk ke bangunan IPK - tidak lama selepas Anwar dibawa pulang dari hospital Kuala Lumpur pada 10.35 malam.

Sebelum itu, 10 kenderaan polis mengiringi Anwar ke hospital dari ibu pejabat polis itu pada jam 8.35 malam dan sampai kira-kira 10 minit kemudian.

Anwar dimasukkan ke wad diraja dengan kawalan kira-kira 40 anggota polis untuk rawatan biasa.

Mohamad Azmin dan Yusmadi kelihatan masuk ke wad itu jam 10 malam.

Sebelum itu, Mohamad Azmin bersama ketua perhubungan PKR Pulau Pinang, Datuk Zaharin Mohd Hashim bertemu perdana menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di bangunan Parlimen.

Pertemuan bermula jam 9 malam, yang melibatkan menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, berlangsung kira-kira 45 minit.

Mohamad Azmin berkata Abdullah memberi jaminan "tiada kejadian mata lebam" seperti 1998.

Anwar kelihatan keluar jam 10.20 malam dengan konvoi lima kenderaan polis menuju IPK.

Kira-kira 50 penyokongnya yang berkumpul di hospital melaungkan slogan "reformasi" dan "hidup Anwar" dengan disambut lambaian tangan Anwar.

Lebih 30 wartawan dan jurugambar berada di luar wad itu yang dipisahkan oleh garisan polis.

Beliau tiba di IPK kira-kira 10.35 malam dan sempat melambai kepada kumpulan penyokongnya di pinggir Jalan Hang Tuah yang menunggu sejak siang.

Anwar sebelum ini memberi keterangan kepada polis enam jam mulai 2.30 petang selepas dibawa ke IPK jam 1.11 petang tadi.

Beliau ditangkap sewaktu hampir tiba di kediamannya di Segambut Dalam, Kuala Lumpur tengah hari tadi selepas memberikan keterangan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) di Putrajaya berhubung isu dakwaan pemalsuan laporan ketua polis negara Tan Sri Musa Hassan dan peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail.

Kira-kira 500 penyokong penasihat PKR berkumpul di pinggir Jalan Hang Tuah sejak beliau ditahan tengah hari tadi.

Awal malam ini, mereka menyalakan lilin dan melaungkan slogan "reformasi."

Manakala sekumpulan 50 anggota polis, termasuk berpakaian biasa, berada di seberang jalan - sebelah bangunan IPK.

Mereka bersurai dengan aman sejurus selepas tengah malam ini selepas diarahkan oleh polis.

Malaysiakini difahamkan satu mesyuarat tergempar Majlis Pimpinan Tertinggi PKR akan diadakan di ibu pejabat parti di Tropicana, Petaling Jaya.

Taklimat tentang perkembangan penahanan Anwar disampaikan oleh timbalan presiden Dr Syed Husin Ali.

BACE LAGI...

DEBAT


BACE LAGI...

EPL kick start..

EPL new season kick start will begin on 16th August 2008 and opening game is between Arsengal against Team Penyapu..hehe.. for the first gameweek, of course i focus on my favourite team's game, ManUtd against Newcastle at Old Trafford Stadium. However, the expecting teams that will perform at that time is under dog teams such as Hull City and Stoke City.

Wateva it is, wait and see how they perform and what happens in that gameweek. Fantasy Premierleague is now available. You can now set up your favourite line up for this new season. Please register your team by clicking this link and enter my private league (110984-28238)\(^_^)/ See ya there!!

BACE LAGI...

Capital E - Bittersweet

When I'm crying, You laughing,
You think that it has all been decided,
But it's all coming back to you,
You never realize,
You think it's alright.

You say I can't swim, but your drowning,
You think that it's all is been decided,
But you still hiding in your shoes,
You never try to walk,
You think it's alright.

Cause the days are coming early,
The sun is shining clearly,
We need a ride, To travel fast,
Just don't deny , Break the ice,
World's becoming lonely,
When pride just can't be print,
I can't decide.

You say I can't swim, But your drowning,
You think that it's all is been decided,
But you still hiding in your shoes,
You never try to walk,
You think it's alright.

Cause the days are coming early,
The sun is shining clearly,
We need a ride, To travel fast,
Just don't deny, Break the ice,
World's becoming lonely,
When pride just can't be print,
I can't decide.

Cause the days are coming early,
The sun is shining clearly,
We need a ride, To travel fast,
Just don't deny, Break the ice,
World's becoming lonely,
When pride just can't be print,
I can't decide.

BACE LAGI...

HANCOCK

ni citer aku nak tgk jap lg..midnite lg tu...so b4 nak tgk kene la bace sinopsis dulu...jd kat korang y lum tgk,korang bacer jela yek?sbb da ckup korum nak g wyg,korang g sok jela..hehehe....
There are heroes....there are superheroes...and then there’s Hancock (Will Smith). With great power comes great responsibility – everyone knows that – everyone, that is, but Hancock. Edgy, conflicted, sarcastic, and misunderstood, Hancock’s well-intentioned heroics might get the job done and save countless lives, but always seem to leave jaw-dropping damage in their wake. The public has finally had enough – as grateful as they are to have their local hero, the good citizens of Los Angeles are wondering what they ever did to deserve this guy. Hancock isn’t the kind of man who cares what other people think – until the day that he saves the life of PR executive Ray Embrey (Jason Bateman), and the sardonic superhero begins to realize that he may have a vulnerable side after all. Facing that will be Hancock’s greatest challenge yet – and a task that may prove impossible as Ray’s wife, Mary (Charlize Theron), insists that he’s a lost cause.
sekian trimaSS!!

BACE LAGI...

K.A.M.I


BACE LAGI...

Dollar Costs Averaging


BACE LAGI...

Advantages of Unit Trust

Spread of Risks
Professional fund managers are able to purchase a wider range of investments through a larger pool of funds. Therefore, "all the eggs are not in the same basket" meaning the risks are reduced with diversification, hence investment return is less volatile.

Ready Access To Funds
Unit trust is a liquid investment since it can be bought or sold easily. A poor liquidity investment whereby investor is unable to "cashed-in" excellent return constitutes additional risk factor to the investor.

Professional Management
Professional Fund Managers' in-depth knowledge, experience and expertise in investment decision making should generate above average returns for unit trust investors in the long run.
Investment Access and Exposure
You have access to a wide range of asset classes at any one time with a small amount of investment.

Wholesale Investment Costs
The economics of the transaction of a large amount of unit trust funds are more favourable compared to small investments since fees and brokerage charges are likely to be less.

The Comfort of Regulation
The management, investments, marketing and distribution of unit trusts are governed by the Securities Commission to protect the interest of the investing public from unscrupulous acts. Therefore, investors are in a safer investment mechanism.

BACE LAGI...

what is unit trust?

Unit trusts are a form of collective investment that allows investors with similar investment objectives to pool their funds to be invested in a single portfolio of securities managed by professional fund managers.


Unit holders do not purchase the securities in the portfolio directly. Ownership of the fund is divided into units of entitlement. The value of each unit changes as the value of the fund increases or decreases. The number of units held is calculated as :

Amount of Investment/Unit Offer Price

The return on investment is usually in the form of dividends and capital appreciation. Each unit is entitled to earn an equal amount of income, determined by the level of dividend and the pool of assets supporting the unit trust fund at any point of time.

BACE LAGI...

benefits of investment

From the table of editor,

investment in unit trust nowadays become very popular among Malaysian because it promising good and high return in a period of time. even the invesment has a risk, the management company tried hardly to minimize that risk, thus the investors cannot be worried about their investment.

there are a lot of advantages of investment in unit trust company. one of them is promising high divident compared to money that kept in the fixed deposit, EPF, Tabung Haji, ASB, etc. investing in unit trust give u minimum divident 8-12% per annum (per year). however, saving money in FD juz give u only 2-3%, EPF (4-5%), Tabung Haji (5-6%), and ASB (7-8%) per annum.

beside that, by investing 60% of the money into stock market, investors can get extra return that cannot be found in fixed deposit. based on market performances, they will get more than 72% of return within a period of time.

the factor of inflation also cause the investors take an opportunity to invest in many portfolios, so that they can hedge against the high inflation rate of 7-8%. how to save money if the divident from the saving is only 2%??

so, all these reasons that stated above explained how important investment in our life.think about it!

BACE LAGI...

KL Indie Fest '08

hye guys,
sabtu, indie fest 08 dah bjaye dilgsungkan dgn jayenyer... sporting giler band y dtg, n fans y giler2 agresif.. ni la scenes y plg happening y aku pnh g stkt ni.. all indie lovers pon pueh aty la.. smpi tbe2 da mnt kat skin, raggae, grunge n mcm2 aliran la...

event ni start by they will kill us n last mlm ni by bittersweet..so far ok..enjoy especially band2 y aku mnt r..the pilgrams, oag, ROB, dead mushroom, acab, meet uncle hussain, n bittersweet.. mlgnyer butterfingers xde r..frust gak...

n lagi satu budak2 men tolak2 rase cam nak mampos..tp sebbek la sempat slamatkan diri.. for those y xg diz event mlm td mmg rugi besa r..pnt2 jek aku ajak..hahaha...

BACE LAGI...