TAG VERSI RAWAK

Syarat dan peraturan:

Apabila telah terpilih dengan malangnya, silalah menulis 9 perkara paling rawak sama ada tentang fakta, perangai tak senonoh ataupun hala tuju hidup anda.

Silalah hasut 9 orang lain untuk melakukan perkara ini.
Sila tanda manusia yang telah menanda anda di peringkat awal.

Ketahuilah, jika anda terpilih ia adalah kerana anda juga manusia biasa yang perlukan perhatian dan kasih sayang yang secukupnya ketika bayi.

***

1. Saye tengah terguling2 dpn laptop sambil memikirkan ape nak dibuat pada malam tahun baru neyh [sigh~~~~~]

2. Saye ni teh lover, tapi ntah cane skg saye xleh mnum teh, nnti macam nak muntah [sape nak teman saye minum cappucino kat Starbucks?]

3. Saye tengah dengar lagu Butterfingers yang meleleh ni, music, saye indie lover, tapi ramai yang xlayan indie, weird lah!

4. 2 or 3 hari ni saye sangat suke tido petang [ni bercanggahan dengan azam baru saye]

5. Saye suke basuh kereta, tapi kereta saya mesti semak balik dalam mase 2 hari [saye ni pembersih, tapi sape yang buat semak?]

6. Research saye xsiap lagi, padahal simple thing jek [nampak sangat azam baru saye belum mendatangkan ape2 effects]

7. Rokok MEMBAHAYAKAN kesihatan, betul x?

8. Saye teringin sangat nak main paintball. Kawan2 yang ajak tu, bile lagi? Kate nak buat team!

9. Fakta, purata manusia korek hidung 8X sehari, betul ke? [bukti manusia pembersih kan?]

***

9 orang bertuah yang seterusnya:
a) En. Alang
b) Cik Sekda
c) Cik Izza Nasir
d) Cik Aqilah
e) Cik Haslida
f) Cik Fida
g) Sape jek lagi, xtahu lah.

BACE LAGI...

TAHUN BARU

Ump.. Kawan tu dah bagitahu azam beliau. Bagi saya, azam nak melembutkan kulit tu memang tidak masuk akal lah. Tapi azam yang lain mungkin boleh. Saya pun tak abis fikir lagi apa azam ntuk tahun baru ni, tahun baru Islam mahupun tahun Masihi.

Kalo nak dilihat ape yang saye xbleh blah ntuk tahun yang bakal ditinggalkan ni memang lah banyak. Tapi saye fokus 3 bende penting sahaja lah.

Pertama, saya berazam nak membaiki agama saya. Bukan lah xberagama, tapi keimanan tu agak longgar, mane xnyer, subuh pon xperfect. So harapnyer tahun baru ni saye akan lebih beriman dan bertaqwa lah. Bagus kan azam saye? [Lepas iman dah ok, baru lah boleh berazam untuk berumahtangga, hehe] Insyaallah.

Kedua, saya mahu jadi rajin lah. Saye sejak masuk ke sekolah baru ni, saye rase saye pemuda yang pemalas. Mane ade gadis mahu orang yang pemalas kan? So mulai tahun baru saya akan jadi budak rajin.

Dan yang terakhir saye mahu menambahkan koleksi gambar-gambar percutian saye. Maklum lah, hobi baru saye adelah bercuti. Cuma 3 tempat yang saye fokus ntuk tahun ini, mungkin banyak lagi, tapi yang lain tu mugkin lah percutian minor. Tempat yang major ntuk saye pergi itu adalah Pulau Perhentian [scuba diving and snorkelling], Bandung [mengusya gadis2] dan Thailand [tempat belum specify lagi lah].

Itulah azam saye sedikit sebanyak untuk tahun ini. Dengan ini, saye ucapkan selamat tahun baru kepada semua, semoga tahun baru lebih bermakna dari tahun2 terdahulu. Sekian.

BACE LAGI...

KENDURI RUMAH MIRUL

Aish.. Banyak betul kenduri. Sebbek bukan kenduri kawen rakan-rakan kan? Takpe lah kot, at least ade la program-program reunion ntuk sebilangan kecil dari kami. Latest tempat kenduri adelah rumah Mirul, seperti yang saye janjikan, ade posting pasal ni. Bukanlah nak citer pasal kenduri sangat, bese jek pon.

Yang datang mase tu ade la, En. Torek, En, Tapa, En. Fikri, En. Balay, En. Ghazali, En. Amir dan saye, En. Afifsempoi. Kaum Hawa plak Pn. Khai dan Cik Caja. Tak ramai kaum Hawa yang datang, tak tahu kenapa [mungkin mak suruh diorang jage adek-adek].

[Lepas selesai menjamu perut di rumah Mirul]

[Dua gadis ni saje penyeri kenduri, lain2 xde ke?]

Masih mood makan banyak jugak lah, terutama En. Balay, xtau ape dah jadi dengan perut beliau, beliau makan seolah2 org dah seminggu xjumpe makanan. Saye menten saje, makan banyak tetap slim shady.hehe.

[Taknak cakap comel lah, nanti orang cakap wierd, kenape org xnak terima hakikat?]

Pas setel makan dan bergambar kat rumah Mirul, kami mengambil keputusan ntuk ke Alamanda, Putrajaya [yang penting tujuan sebenar bukan shopping memandangkan kami sume mulai sengkek]. Konon-konon nak tgk citer Bedtime Story la, last2 tgk citer The Spirit. Mase tu hadir satu lagi watak iaitu Ustz. Apis. So ckup lah 10 org. Citer tu? Tak best langsung! Sape punyer idea neyh?? Citer ni sesungguhnyer langsung tahu?? Wat rugi mase, duit dan tenaga berfikir saja [sesape nak g tgk wayang, bek anda tgk citer len, ntah2 citer Hysteria lg best].

[Lepas jek amik gambar ni, kitorang kene saun ngan abg guard tahu?sebab ,memekak]


Pastu semayang kat Masjid Putra, then kitorang bergerak ke Bangi. Makan malam beramai2. Kami makan nasik ngan tomyam, pastu ade kailan ikan masin, telur dadar tambah plak ngan daging masak merah [wah, meriah betul lah]. Sonok plak bile dapat makan and bergosip ramai2 cenggini. Lame dah rase xpat lepak2 sampai kul 11 malam. Sebab anak dara ade, so kene jugak lah balik awal [ekceli ini bukanlah alasan yang kukuh, mungkin anak teruna yang kena balik awl tu].

[Adengan makan2 di mane? Gerai makan at Bangi lah!]

[Umph, lazatnyer makanan kami, buncit terus pas makan]

Overall program kali ni lagi best. Mungkin kite boleh adekan lagi ye. Yang xjoin tu jgn rase kecik hati mahupun jeles [anda maklum sendirilah]. Sekian.

BACE LAGI...

Kenduri Rumah Atan

Saye sebenarnyer malas la nak cite al-kisah kami pergi kenduri di rimah En. Gunjai @ Atan pada 21hb Dec 2008 bersamaan hari Ahad yang lalu, memandangkan sedikit sebanyak sudah di"story"kan oleh Pn. Sekda di blognyer.

[En. Syazwan, En. Atan dan En. Afifsempoi]

Ramai jugak rakan-rakan yang datang. Ade yang dah poyo, ade yang dah buncit, ade yang dah cantik dan ade jugak yang stay comel [mungkin watak comel adelah saye].


Saye makan banyak la jugak, sebab lauk die best. Pandai En. Gunjai pilih lauk. Kalo kawen saye nanti saye pon nak buat lauk macam tu jugak lah! Sebenarnyer bkn saye je yang mkn banyak, sume org mkn banyak. Tak tahu kenape semua rakan-rakan saye sangat kuat makan. Sabar jelah!

[En Torek, En. Alang dan En. Bangla]

Cerita lanjut mungkin anda buleh bace kat blog beliau ye?saye akan post ntuk kenduri yang kami pergi semalam, kenduri di rumah Amirul @ Pakwe Khai @ clasmet saye dulu lah. Mase tu Pn. Sekda xpergi, so buleh la nak buat die jeles nih..hehe..

[En. Nasrul, En. Syazwan dan En. Alang]

Tatap saje lah gambar2 ni ye. Sape rase gambar die xde saye mintak maaf lah. Sekian harap maklum.

BACE LAGI...

FACEBOOK

Lately, men Facebook [FB] best lah. Nak2 time sekarang ni Friendster cam sengal-sengal ubi plak, buat perangai. Memula friends tibe2 hilang, then sekarang macam bukan2 virus plak masuk kat FS. Tibe2 komen lucah2 sampai, malas plak nak layan.


Saye pon baru berjinak2 gune FB, so far memang puas aty dgn function die. Friendly user, senang nak comment wall-to-wall, and senang nak buat photo comment. Beside that, kalo nak upload gambar pon laju, xpayah susah2 nak compress gambar. And yang paling interesting ade satu function tag gambar. So xpayah sume org upload gambar yang same, just sorang upload then sume org boleh share. Bagus kan?

Bkn lah nak "up"kan sangat FB ni, cume nak promot FB sendiri hehe [En. Alang xde facebook lagi kan?]. Kalo korang dah ade FB, add saye ok? Just search saje afif86@yahoo.com, xpon klik jek FB link saye kat sebelah kanan anda tu. Ok?
Happy facebooking. PEACE!

BACE LAGI...

Holiday: Port Dickson

Tanggal 18hb Dec 2008 yang lepas, kami mengadakan program reunion kecil-kecilan di Port Dickson selama 2 hari satu malam. Organizer program ini ialah Encik Izzatorek [cik puan itu punye abg ok, mereka bakal melangsungkan perkahwinan sedikit mase lagi]. Emm, nak tahu sape yang hadir, saya [En. Afifsempoi], En. KF, En. Undang, En. Sabqi, En. Torek, En. Amir, En. Balay dan En. Fikri.
[ Izzatorek, Balay, Fik, Amir, Undang, Afifsempoi, Sabqi (tiada), KF (tiada)]

Kat sane, kami menginap di Sunshine Bay Resort, betul2 depan laut. Indah tahu permandangan kat sane, pasti yang xpergi itu jeles [terutama Alang dan Sekda]. Overall condition kat apartment tu mmh puas aty dan best.

[Lihatlah betapa seronoknyer kami, jeles kan?]

Aktiviti kami kat sane sebaik je sampai adelah terjun di swimming pool. Seronok juga memandangkan kami dah lame xterjun dlm air sesame. Tiba2 perangai matang mereka sudah tidak matang lagi, semua jadi macam keanak2kan [tapi mungkin saya agak matang di sana]. Lepas tu, kitorang pergi pantai pulak, mandi2 sket, posing2 sket, amik2 gambar sket [byk sebenarnye, byk gambar saya tahu?]

[Gambar atas batu, comelnyer saye]

Aktiviti BBQ pula malam tu, kami buat kat tepi pantai. Walaupon macam nak giler menghidupkan api, akhirnyer berjaya jugak kami bakar ayam [nampak sangat tak expert kan? tapi api yang berjaya tu, saye hidupkan tau, saya lagi yang berjasa, jangan marah....]

Fik pulak ketua chef dan die masak bihun. Best makan bihun ngan ayam BBQ, tapi rasenyer xcukup la tu, mungkin kalo ade program begitu lagi, bilangan ayam perlu di tambah, memandangkan saye nak makan lagi banyak dari malam itu..huhu.

[Program BBQ]

Pas je puas lepak2, baru kemas2 nak balik apartment. Penat2, pas gosip sekeping dua kami terus tido. Bajet nak buat aktiviti pagi. Tapi xde makne, xde aktiviti pagi pon.. Uh..uh... sume pon bangun lambat..ciSS!!

[Gambar sebelum pulang]

Just majlis makan2 sampai buncit, gosip2, kutuk2 undang sampai gelak pecah perut. Begitulah aktiviti kami, kalo xde undang, mesti kitorang xde point nak bahan. Pukul1 kami check out. Terus berjalan ke Seremban 2, bajet nak tengok wayang la, tapi xmenjadi aktiviti itu..Cisss..
Ade lawatan berilmiah lg la pulak. Sekian.

BACE LAGI...

Penang Part 2

Penang Part 2
bermula selepas selesai kami mengelilingi Penang Island. Malam itu kami terlalu penat hingga xsedar tertidur hingga pukul 12.00 am. WAH!! Ruginyer plan nak pergi ngintai kapel "merendek" xkesampaian. Bile kami lalu saja di depan Queensbay Mall, ramai kapel2 mula meninggalkan kawasan itu. Aduhai!

Lalu kami membuat keputusan ntuk pergi makan di kedai mamak jek. Mamak ni bkn sebarang mamak. Pelita Nasi Kandar, terkenal serata Penang [saye makan ketam goreng tau, umph, lazat sungguh, pasti anda jelessss]

[Lihat tu, makan ketam goreng lagi, lazatnyer]

Lepas tu trus balik la sambung tido, dah ilang mood berjalan. Kita sambung esok saje.

Pagi esok, kami bgn agak awal [tidak awal sangat pon memandangkan matahari pon sudah timbul]. Plan nak pergi jogging di Gurney. Gurney ni kat tepi pantai. Cantik tempatnyer. Tapi mane ade org jogging bawak camera? Last2 kami jalan saje [itu pun saye berase sangat penat tahu?] Next kami ke Cocoa Paradise, kat sane sume jenis coklat pon ade, saye beli Olivia Raisin with milk chocolate [best, nyum2]

[Bergambar di tepi pantai Persiaran Gurney]

[Lepak2 saja]

Sebelum kami balik ke hotel semula, sempat lagik singgah di Rumah P. Ramlee di Jalan P. Ramlee lah. Cantik rumahnyer [bese la, dah kene jage] pastu tgk gambar2 die n instrument muzik die. Bese saje, tp cam ade rase terharu pula. Bagusnyer saye menghayati kisah P. Ramlee. Tapi xleh bergambar kat dallam tu, so sesape nak tau, pergi sendiri.

[Depan rumah kelahiran P. Ramlee]

Petang, kami mulekan dengan adegan bershopping. Bermula di komtar, shopping jam FOSSIL dan baju baru. Best and puas hati. Pastu terus ke Queensbay Mall. Pegi sane makan jek. Kitorang makan seafood kat Manhattan Fish Market. Best betul, puas aty, kenyang smpai xlarat bangun [kalo pasal makan pasti cik puan rase jeles kan?]...

[Coffee Island, cantik kn tempat ni]

Pas Maghrib baru kami bertolak balik ke Perak. Itulah kisah percutian kami kali ini. Sekian.

BACE LAGI...

Penang Part 1
Assalamualaikum. Saye baru sahaja kembali dari Penang. Holiday 3 hari demi merehatkan minda. Wah! Seronok sungguh di sana, bercuti di negara sendiri rupanya sangat menyeronokkan [dan juga menjimatkan, hehe]. Kami sampai malam Jumaat lepas di Penang selepas memandu selama hampir2 3 jam. Tidak terlalu penat sbb kami terlampau excited nak ke Bukit Bendera[kononnyer].

Saya bergaya di Depan Masjid Negeri, lepas Subuh

Saya sarapan Nasik Lemak kat Pasar Makanan Kg Baru

Lepas je siap solat dan bergambar, kami memulakan perjalanan ke Bukit Bendera. Selepas selesai bersarapan nasi lemak dan beberape ketul kuih serta teh o, trus ke Penang Hill. Perjalanan yang singkat mengambil masa dalam 10 minit perjalanan sahaja. Tapi kami singgah di Kek Lok Si Temple dulu. Tak tau pon ape bestnyer temple buddha ni, tp yang bestnyer sebab ade sorang amoy cun kat situ. Jadi lawatan ini jadi semakin seronoklah[kami xtengok patung buddha, kami cume tengok amoy itu saja].

Lorong menuju ke Temple


Menghirup udara segar di puncak Tokong

Kemudian kami trus ke Penang Hill pagi itu kononnyer utk menikmati keindahan alam. Malangnyer sesampainyer kami di situ, kami dimaklumkan bahawa Bukit Bendera di tutup untuk kerja maintainence [
kurang ajar, kami penat ke penang untuk itu, alangkah sedihnyer kami, lihat lah wajah itu].

Dush2..kami nak naik kereta kabel!!!!

Kecewanya kami, adussss....

Dengan rasa sedih dan kecewa, kami meneruskan perjalanan ke Tanjung Tokong melalui jalan Gurney Drive. Perjalanan ini adalah perjalanan mengelilingi Penang Island. Dalam perjalanan itu, kami singgah di Masjid Terapung sebentar untuk berfoto [
tapi lupa pula nak solat sunat Dhuha].

Saje xnak shot perut dia, keh..keh..

Kami bergambar sambil membetulkan urat2 pinggang..PEACE!

Perjalanan diteruskan ke Tanjung Bunga, tp xde pe yang menarik pon, juz jln2 di tepi pantai saja. Sama la seperti di Batu Ferringhi, tempat orang bermandi-manda[
saya tidak mandi sebab air lautnyer tidak menepati standard piawaian peribadi saya]. Kat Batu Ferringhi kami singgah sebentar di Tropical Spice Garden, tempat tu cam tempat di tanam pelbagai jenis herba, rempah-ratus, dan sebagainye [kami xmasuk sebab mahal sgt. Percutian kami ni cuma destinasi budget, hehe]. Kami ambil gambar sahaja lah.

Check point seterusnya adalah Craft Batik. Ade plak Unni tu bg penerangan, malangnyer sepatah haram pon kami xpaham. Ntah ape die ngarut, dah la mahal batik2 die [
baru plan nak belikan ole2 untuk Cik Sekda, maaflah ye, saja tidak mampu]. Then terus ke Teluk Bahang, kat sana ada Taman Negara Penang. Tp xde la best kalo dah sampai sane tgh hari. Tak larat kami nak jungle trekking kat sana. 5 minit saje perjalanan kami, kami sudah give up. Selepas bergambar kami pulang ke starting point semula [maklum lah, stamina xde, bkn nmpak pape pon kiri-kanan, hutan belantara sahaja. huhu].

Spice Garden

Craft Batik [xbest, jgn pegi]

Pantai Batu Ferringhi

Kami meneruskan perjalanan ke Butterfly Farm. Kat cni paling melaram lah bergambar, maklum lah xpenah dikelilingi rama-rama yang terlampau banyak. Kat sini bkn rama-rama aje, iguana, itik, ular, kumbang, kala jengking dan byk lagi la ade. Fee RM10 sahaja, tapi berbaloi.
Perut sudah lapar, kami terus Tropical Fruit Farm, makan buah. Tapi makan rojak buah la. Ngan Orange Juice. Bestnyer, segar dari ladang. Lihatlah tu!

PEACE, Butterfly Farm sgt best!!!

Bestnyer makan rojak dgn tiupan angin sepoi2 bahasa

Posing lagi..aduh!

Dikelilingi rama-rama..heaven!

Farm itu check point terakhir kitorg hari itu. Then kami terus balik ke Gurney melalui jalan Balik Pulau dgn jlnnyer yang sgt berliku, dagi dasat dari Bukit Putus mahupon Bukit Tangga. Itulah cerita pada hari pertama. Cerita hari kedua akan disambung kemudian. Penat menaip!

BACE LAGI...

Istiadat Konvokesyen UiTM ke-69

Gambar ini untuk tatapan umum memandangkan ramai ingin tengok betapa gebonnyer saye pada ketika itu[lihat?saya tidak terlalu gebon, saya cover jek].

Istiadat poenganugerahan ini disempurnakan oleh Pro-Chancellor, Y. Bhg. Tan Sri Datuk Seri Panglima Dr. Abdul Rahman Arshad [agak kacak Tan Sri ini, kata2 beliau juga menusuk hati, tapi saya xmenangis].

Tapi jangan tertipu, dlm "skrol" itu xde apa2. Istiadat ini cuma gaya sahaja.

Bila sudah rasa keseronokan itu [walaupun tipu], saya makin bersemangat untuk graduation ke-2 pula di UTP nanti. Insyaallah 2010. Itu pun kalo saya lulus. Jadi anda harus pupuk saya agak menjadi pelajar yang rajin dan berwawasan.

Saya sgt tidak berwawasan ketika ini kerana saya rasa saya nak balik kampung. Sekarang saya suka balik kampung. Kg saya sgt best. Rase cam xnak bgn pagi je, sejuk, damai, jauh dari pencemaran udara, air, angin mahupun tanah. Karam S. Walia xpernah datang kampung saya.

Ape saye ckp ni. Sudah lah!

BACE LAGI...

[Perhatian, gambar di sebelah tiada kaitan dengan cerita saya di bawah. Harap Maklum. Juz nak bagitau saya dan rakan2 ke Sg Gabai untuk berseronok]

Sebenarnyer cerita saya pada kali ini adelah cerita realiti live dari UTP. Saya baru menghabiskan 2 hari saya yang sgt ler bermakna dgn merajinkan diri dtg training. Saya ngantok tapi saya terpaksa. Naseb baik makan free dua hari[kalo xmakan free,saye rase saye xdatang].

Sekarang ada desas-desus pula bahawa symposium saye di"postpone" hingga bulan januari.[seronok sebab keje saye belum siap, saye pemalas] Jadi saya sedang berkira2 utk pulang ke kg yang sgt best ntuk sambung holiday. Tp belum konfem, jadi cik Sekda jgn hepi sgt igt saye mau dtg kenduri di rumah dia. Tidak! Walaupon makan free[en izzat sudah ajak berkonvoi.toink!].

Saye sgt xde idea nak tulis ape. Saye ngah boring, jadi anda perlu bagi saye idea. Tp bukan tag tentang pasangan yeh? Sekian.

BACE LAGI...


Cewah..siap ade Uwan ngan posing ngan lemang2nyer yang baru nak di bakar. Ni siang sebelum raye. Betapa bznyer kitorang membuat persiapan.. Saya pon bz jugak tau.. Walaupon demam saye tetap berusaha mengangkat kayu api. Jadi lemang itu jadi sedap lah.

Malam raya pulak kitorang buat malam BBQ, dimana ayam dibakar oleh saya jugak. Maknenye sedap jugak. Tp saye xmakan banyak, bukan takut buncit seperti beliau, tp juz selera xberape nak cantik. demam raye haji katekan.

Rasenyer raye korban kali ni agak menyeronokkan sebab semua pulang ke kg, mby cuti lame ni membuatkan semua insaf. Baguslah.

Skrg dah balik UTP. Bosan, banyak kerja, training, slide, report dan sebagainya. Saya nak pulang!!! sob..sob~~~

BACE LAGI...

7 weird things about afifsempoi


Ni sorang lagi. Ke''busy''an saye tiada yang paham. Masih dipaksa melakukan hal sedemikian. Baiklah, saye cube membuka pekung tiruan di dada.
To tag along: You have to list 7 weird things about yourself, post it in your blog, tag at least 7 people (list their names), and comment on their blog to let them know that you just tagged them.
  • Mase saya kecik2 dulu, saya penah jatuh lalu mematahkan tangan sendiri. Tapi yang agak PELIKnyer, selepas kemalangan saya tidak terus dihantar berubat. Tapi saya menerima sekeping pelempang dari arwah abah sebab xnak dengar ckp. WIERD??
  • Mase saye tadika dulu, kewujudan saye pnuh dgn cita-cita. Nak jadi komunis[askar la, dak tadika mane phm lagi] tp smpi skg saye belum ade cita-cita, hatta bercita2 nak mencari makwe pon xde.hurm~~~WIERD!
  • Mase skolah rendah dulu, saye sgt la hot dan digilai ramai gadis2 kampung. Maklum la, kalo abahnyer hensem, anaknyer pon camtu la..mane xtumpahnyer kuah kalo tidak ke nasik.. Tapi kini, nape 'dak pompan' ni xnak menggilai saye? Mane de saye jual mhl?xde la...ngorat jela saye..ngorat jela.. WIERD??
  • Mase saye kat skolah menengah, saye xkene kudis buta mahupun kaki bercagu. Yang PELIKnyer nape diorg kene? Alang kene x?Kene kan?Sekda pon kene kn??kn?? WIERD betul..
  • Saye suke tidur menyarap[pehal lak tu..]
  • Saye sgt suke men computer. Tp saye xreti pasal computer. Hatta meng''format'' PC pon sy terkial2..PELIK??
  • Saye suke dengar lagu kuat2. Kalo saye kat highway senawang, umat di highway PD mungkin sdg mendengar lagu dari kereta saya. Sekian.

Dah abis dah, 3 yang terakhir tu sbb xlarat pk. Nak blk tido dah ni. Ntuk rakan2 tag yang bakal menjadi mangsa, 1. Sekda 2. Miss Aqilah 3. Fida 4. Sue 5-7. Sesape la. Xkenal sape dah~~~ Sekian wassalam.

BACE LAGI...

7 Perkara yang dipaksa!!

1. 7 ciri wanita/lelaki idaman anda.
1. Cantik 2. Kaya 3. Kuat agama 4. Setia 5. Wangi 6. Hormat org tua [bagusnye saye!]

2. 7 lelaki / wanita yg pernah anda minati.
1. Emak saye 2. Nenek saye 3. Kakak saye 4. Ex-gf saye 5. Angelina Jolie 6. Awek y blakon citer Twilight tu 7. Anda[perasan la tu]

3. 7 perasaan sekiranya keluar dengan seseorang yang anda minati.
Anda jwb xtepat la Sekda. Perasaan itu 1. Suke 2. Cool 3. Cover2 ensem sket 4. Gebon sket[pinjam jap ye] 5. Rase cam nak soh org tu blnjer 6. Xnak balik 7. Nak gigit[jgn slh phm ye anda]

4. 7 tempat istimewa yang ingin dilawati bersama pasangan anda.
Pasangan?? Future wife la....

1. Mekah 2. Paris 3. London 4. Italy 5. Pulau Perhentian 6. Bandung 7. Dan sebagainyer..[tlampau banyak.saye romantik. Sekian.]

[gambar ni saye amik mase saye holiday kat PD 3 minggu lepas,sekian]

5. 7 barangan/sesuatu istimewa yang mungkin akan anda hadiahkan pada pasangan anda.

Ni agak sukar memandangkan saye xpunya pasangan cam beliau. Jadi saya tukar kepada "Emak" saya. 1. Anta pergi Mekah 2. Siapkan umah baru kiter tu[tanah sudah ade] 3. Kete[kalo dah berani bawak] 4. Baju baru 5. TV baru[tv kiter tu dah olskul], 6. Frame gambar[untuk letak gambar konvo saye..ngeh3] 7. Dan sebagainyer.

6. 7 tajuk lagu yang akan anda nyanyikan untuk pasangan anda.
Ala, anda ni kenapa citer pasal pasangan lg?? Len kali tag name saye utk mende2 yang single saya OK??? Kalo pasangan2 xnak.

7. 7 rakan yang anda tag dan mahu mereka buat PERIHAL 7 ini.
Can I tag no one?

BACE LAGI...

Precious Moment


Bergambar dengan Mak kat bangunan HEP

Lagi gambar dengan Mak

Gambar dengan Uwan dan Atok dengan kejayaan Tina utk menyelit

Gambar dengan Kaklong dan Adek

Ini gambar dengan Banglang

BACE LAGI...

QUALITY HOTEL, SHAH ALAM

26 NOV 2008

Hari ni dah sampai hari yang beliau tunggu2kan. Hari CONVOCATION En Afif yang cambest. Best tu best la jugak, pasal malam ni tido hotel. Tapi xdapat tido pon sebab ala2 penoh bilik tu [kesian Bastian tido celah katil, jgn kene gigit ngan tikus sudah

So mase terluang yang ade sementara nak tunggu pagi ni, En Afif dgn bestnyer melayari internet dengan sebatang Winston Light di mulut. Dok kat lounge sesorang mmg mendamaikan.cit! Ni xpat tido bkn kes terlampau eksaited ye Cik Sekda. Beliau xpt tdo sbb sejuk, beliau xtahan sejuk.

Jadinyer aktiviti pagi ni sgt lah penoh, sesuai la dgn kepenohan family yang datang ptg semalam. Diketuai oleh Komandan Atok ngan Uwan, Mak, Kaklong, Lukpi ngan Myvinyer, Adek, [Bancik xde la plak, exam B.Arab,cewah..caiyok!], Maklang ngan Paklang sekeluarga. Paksu mlm ni td jek. And spesel guess yang diimport segar dari ladang Indonesia, Pak Bastian ngan kamera berharga RM2000 itu.

Nak tulis panjang2 pon bkn tau nak tulis ape kan, jadi ni ade sikit pesanan penaja. Bagi yang mengikuti blog saye ni dgn setianya [kembang la budak xcomel tu], gambar2 konvo akan diupload secepat mungkin. Tapi kalo rase gamba tu nanti xlawa, bkn sebab beliau xhensem, tp sebab kamera tu..[hehee, jgn marah ya Pak Bas

Sekian harap maklum...[cam surat rasmi plak ye..hehe]

BACE LAGI...

convocation excitement

SHAH ALAM
Dua hari lagi menjelang convocation event bagi Encik Afif. Dah mule rase excited lah sekarang ni yang dirasai oleh beliau. ni ade yang jeles kang ni [adekah cik sekda??]..tapi ntah nape terase bosan plak dok shah alam dua tiga hari ni. rase macam jiwa ni blk kat sini lagi. jiwa kat perak la kot.ahahaha...ape2 la..xtau la nak ckp,xpat pk..blur lak dtg shah alam.

PADANG LEBAR
pape pon, citer sebenar yang nak saye citerkan adelah gelagat di kampung..balik kg dua gari lum puas lagi. so telah berjaya plan nak sambung cuti pas setel konvo. plan aje, lum confem. kate org, niat buruk lum dpt dosa tau?peace! rasenyer akan ade yang sgt jeles [mungkin orgnyer adelah cik sekda lg] sbb die igt saye cuti xlame.jgn belagak ye anda..

TRONOH PERAK
Pas setel convo n cuti sakan itu, en afif kene balik perak [utp yang sgt indah dan permai] sbb terpakse menggunakan otak semula.. [ape da, xsuke r gune otak ni...] Ni kes kene setelkan symposium then proceed ntuk master research..aduh...doakan beliau...

BACE LAGI...

hari selasa

urgh...sakitnyer tengkuk, sendi2 dan tulang pelvis saye akibat terlalu asyik marking paper budak2.. inilah akibat org yang malas. tyme enjoy saye terpakse bekerja. status mood nak balik kg encik afif telah bercampur-aduk dgn mood kepenatan menyiapkan kerje.

hari ni plan saye sgt la busan, sedangkan pagi2 xmau nak bgn, maka tgh ari bermulalah kehidupan. tapi alangkah sedihnyer apabile mengetahui sv saye ditahan di wad. kesiannyer beliau. harap beliau cepat sembuh dan kembali bkerje secepat mungkin lah ye..

tika en afif sedang asyik menikmati mkn tgh ari, beliau telah menerima satu panggilan misteri, rupenyer dari Dr Bambang [tak misteri langsung ek?] yang merequest saye utk memarking paper chemistry. dengan nada yang ikhlas, saye menerima dgn hati terbuka walaupon esok nak balik ke kampung [caiyok en. afif, caiyok].

macam mane agaknyer life encik afif kejap lagi?adekah kelam kabut?adekah penuh kesengsaraan??cuma Tuhan saje yang tahu.

BACE LAGI...

dengan banggenyerrr..

Dengan banggenyer saye berjaye meng'optimize'kan blog ni setelah sekian lame ia bersawang dan berdaki. ini sebab sume org pon sibuk mengeblog terutamenyer cik sekda, en alang dan sebagainyer [yang xkene sebut tu mintak maaf ye]. 

walaupon saye bz dgn menyusahkan kepala hotak saye memikirkan thesis, research, symposium dan conference, tp saye berjaye melupakannyer untuk seketika demi melakukan perkara2 lagho seperti ini [tahniah en afif]. 

time kasih lah kat sesape yang komplen blog saye xupdate aritu yek? akhirnyer saje sedar betape xbestnyer blog ini lalu saye meng'update'knnyer agar menjadi sedikit bes. sekian.

BACE LAGI...

setelah lame menyepi

setelah lamenyer saye menyepi, tetibe saye nak tulis blog. ni pon sbb pengaruh rakan sebaya yang sgt la mengeblog skg ni. skg ni mud saye sgtlah hepi memandangkan saye akan berjalan dgn banggenyer atas pentas [harap2 xtergolek la ye..] ntuk amik segulung ijazah [sbnrnyer ia xdigulung, dan sememangnyer xde ijazah pon dlm tu..gimik jek].

dlm mud yang sgt la hepinyer tu, sy terpakse memerah otak ntuk menyiapkan keje2 ntu symposium saye tanggal 15/12 ni. buat pengetahuan anda, saye sgt lah malas dan membuat kerja last minit. tp sy tiba2 jadi rajin dgn semulajadinyer sbb tiket bas saye adelah rabu ni bersamaan 19/11. kalo saye xrajin, sv sy akn mencepuk sy dgn kuatnyer. lalu sy diikat agar xberjaya balik kg [ni citer dongeng, jgn smpi sv sy tau dah].

jadi bagi anda yang perangainyer xubah seperti saye, tlg la jgn membinasakan diri di alam master ni ye? dan anda diminta mendoakan saya agak xgila, agar sy berjaya sekali lagi naik ke pentas ntuk mengambil segulung lagi ijazah lanjutan.

ape yang saye mengarut ni?saye pon xtau, sebabnyer saye cdapat melelapkan diri..sgt best melayan angin pagi dgn perut yang pnuh dgn angin. mungkin saye perlukan sepinggan mee goreng utk memujuknye.. tp malangnyer abg yang berkulit gelap itu sudah pulang untuk merehatkan diri..adoyai, malangnya....

skg mase ntuk tido...jadi saya ucapkan selamat pagi [xsesuai rasenyer ckp slamat malam tyme cenggini].

BACE LAGI...

warm day

Hoho..warm day sbb xhujan harini.. Bgn jek tido pagi ni dgn semangatnyer nak g Lab, maklum lah, VIVA ntuk budak2 FM1. Tepat kul 10 dah terpacak kat Lab, tp org sume lum dtg. Tulah namenyer semangat. Tapi smgt tu xlame la dak2 ni cincai jek jwb viva. Tp std la, aku dulu pon malas jugak, skg dah matang sket. hehe..
Pas jek setel keje hari ni trus balik bilik sambung tgk citer Korea, jap lg nak smbg blk la ni, punyer la bosan dok UTP. Tak de keje len yang best dibuat. Pastu tido. Mkn tdo, mkn tdo, keje plg best. Ni dah kenyang dinner kat luar td leh la tdo awl. Sok xde kls, cuti EDX22, aku pon xtau mende, Tp aku kne g IRC attend demo.. Adoyai.. Baru nak tido lame..Bosannnnn...

BACE LAGI...

selamat pulang

Selamat pulang ke UTP.. adoi..memulakan kehidupan yang agak membosankan kat perak ni balik. selepas cuti raye yang lamer giler iaitu 2 minggu. cewah. so citer2 raye xde ape yang menarik sangat. same cam tahun2 yang dulu.
Raye pertama bese lah, bgn pagi2 kene iron baju raye pink yang aku beli kat plaza alam sentral shah alam. mahal tu, RM 85. Tp ok la, baju simple teluk belanga. Tema tahun ni tema Ala2 Johor gitu lah. Pas selesai solat sunat hari raye, ade mjlis Qulhuallah pastu beraye kat umah atok aku. yeng bestnyer atok bagi RM10 walaupon cucu die yang sorang ni dah besar gabak.hahaha. Pastu kitorang konvoi reramai g umah adik nenek aku. Thn ni berbeza sket sbb salu thn2 sblum ni g beraya umah family arwah abah dulu. Pas raye umah Tok Teh, baru g umah nenek belah arwah abah.


Raye kedua cam thn lepas, tradisi kampung, g melawat kubur n tahlil, pastu sambung beraya sblum balik umah. Tak banyak aktiviti pon, g beraya kat umah kwn2 sekampung jela. Raya ketiga plak, kitorang sambung konvoi tp kali ni konvoi ngan family belah arwah abah g beraye kat umah family2 terdekat, umah Tok Alang, umah Paklong and Makteh.
Raye keempat beraye sekeliling seremban, open house umah Fiq. Ramai kawan2 seperjuangan Pedas dtg ntuk memeriahkan majlis. Malangnyer byk gambar2 lum bjaya dikumpulkan buat menjolok mate korang..hehe.. Pas setel raye umah Fiq, kitorang g umah Farhana, umah Piot n lastly umah Caja. Before balik singgah jap kg Nasrul ntul merehatkan otak..hehe..
Raya2 seterusnya banyak kat umah jela, menyambut tetamu yang dtg bkn main ramai.. Xde la ramai sgt, tp sbb xpat nak relax, kire ramai gak la tuh..huhu.. Itu lah cite raye aku tahun ni... Bley dikatekan penuh gak la aktiviti raye tu..

BACE LAGI...

balik kampung..ooo...balik kampung...

Dah siap2 packing barang dah. Tak sabar nak tunggu pukul10 pagi, bas aku bertolak pergi KL. Excited plak nak balik. Yela, xpenah ade pengalaman jln jauh kan.. Pape pon, doakan keselamatan aku blk kg dan balik perak semula.. Cewahh.. Selama balik kampung semua..

p/s: Buat Suzanawati, pandai2 jaga diri di perantauan. Raye jgn xraye..hehehehe....

BACE LAGI...

selamat hari raya


Assalamualikum kawan2 dan pembaca semua. Esok dah nak balik kampung dah. Rasenyer ni posting terakir lah sebelum kite sumer menyambut hari lebaran. Sebab kat kampung xde internet, kalo ade pon, xtau sempat ke x nak posting lg. So dikesempatan ini aku nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kat semua terutama keluarga aku, mak, dan adik2 sume. Kawan2 xkire mase skolah rendah, Pedas, Matrik Johor, classmate mase kat UiTM Shah Alam, kwn2 sume, kwn2 kat UTP dan sape2 yang kenal aku lah.

Kalau ade salah silap, termakan terminum hak korang, mintak halalkan. Semoga raya tahun ni banyak memberi makna dan keinsafan kepada kita. Insyaallah.

Selamat balik kampung..... Kat sape yang xpat blk tu, elok2 la raya kat perantauan..hehe.. Maassalamah. Salam Syawal..!!

BACE LAGI...